Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-01-2007

ПРИЯТЕЛИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ СА ПРОТИВ ФУНДАМЕНТАЛНИ ПРОМЕНИ В ДОГОВОРА

Страните, привърженици на европейската конституция, призоваха на петъчната си среща в Мадрид променената версия на договора да не пада под постигнатите компромиси, като в същото време изразиха недоволство от това, че страните, които не са подписали конституцията, не предлагат алтернативни варианти, съобщава Euobserver.

Европейската конституция в момента е „резултат от комплексни и трудни преговори", като отразява „деликатния баланс между различни политически, правни, социални и икономически интереси", посочиха в петък делегатите от 18-те страни, които вече са подписали конституцията плюс Ирландия и Португалия.

Групата посочи, че всяка нова версия на текста трябва да „уважава основното му съдържание и баланс", като признава, че някои промени на конституцията могат да се окажат необходими в следствие на отрицателните вотове във Франция и Холандия.

„Очевидно ние сме наясно, че всяко човешко дело, дори този договор, може да бъде подобрено", заяви Алберто Наваро, испанският министър по европейските въпроси.

„Ако се налага можем да добавим нещо за промяната в климата, имиграцията или енергетиката... Готови сме за това. Но ясното послание от Мадрид е, че предпочитаме да подобрим текста вместо да го орязваме", заяви той.

Никола Шмит, европейският министър на Люксембург, който е съорганизатор на срещата, заяви: „Не можем да слезем под това, което вече сме постигнали в договора, подписан от всички страни-членки. Можем да вървим напред, но не и надолу".

Според наблюдатели на срещата, испанските предложения за включването на нови елементи в променения договор, не са заемали централно място в разговорите.

Министрите, участващи в срещата посочиха, че страните, които не са подписали конституцията, трябва да заявят ясно какво не им харесва или липсва от текста.

Освен Холандия и Франция, които отхвърлиха договора на референдуми, конституцията не е подписана и от Великобритания, Швеция, Дания, Чехия и Полша.

Междувременно през почивните дни германският канцлер Ангела Меркел научи при посещенията си в Чехия, че Прага ще настоява за съществено променена европейска конституция, която е по-лесна за разбиране и прави „по-малки стъпки" по въпроса за интеграцията, а предложението на Варшава ще отговаря по-добре на реалността, отколкото съществуващият предварителен вариант за нов договор.

След разговори с чешкия премиер Мирек Тополанек, Меркел заяви, че е доволна от „много интересната рамка за бъдеща подробна дискусия".

Тополанек заяви за журналисти, че Прага е за променен договор, който ще бъде „по-разбираем за хората", като в същото време ясно ще определя „какви правомощия ще има ЕС, и какви националните държави".

Полският президент Лех Качински обяви на интернет страницата си, че Варшава ще разкрие предложението си за промяна на конституцията през март, като посочи, че предложението „ще е от полза за съюза, но също така ще отразява и сегашната действителност".

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.