Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-01-2007

ПРИКЛЮЧИ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ЕКОФИН ЗА ТАЗИ ГОДИНА

Приключи първото заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси - ЕКОФИН, което се проведе в Брюксел, Белгия. В него участие взе и Пламен Орешарски в качеството си на министър на финансите на пълноправна страна-членка на ЕС. 

Това се казва в съобщение на пресслужбата на МФ.

По време на заседанието беше разгледана и приета програмата,  предложена от германското председателство, и бяха набелязани приоритетните области за работа през следващите 18 месеца. Германия  е първата страна-членка на Съюза, която въвежда принципа на тройното председателство, обединявайки усилия с Португалия и Словения. Последните две от своя страна ще председателстват ЕКОФИН през втората половина на 2007 (Португалия) и през първата половина на 2008 г. (Словения). На ЕКОФИН стана ясно, че през следващите 6 месеца Германия ще съсредоточи своите усилия върху подобряване качеството на публичните финанси, с цел по ефективното им и ефикасно разпределение.

Сред приоритетите на немското председателство ще бъде и подобряване на данъчната среда в рамките на вътрешния пазар, като се наблегне на борбата с данъчните измами, създаване на обща консолидирана данъчна основа, модернизиране и опростяване на правилата по ДДС. Германия се обяви и за продължаване на доизграждането на интегрирания пазар на финансови услуги.

Членовете на ЕКОФИН разгледаха и приеха редовния доклад на ЕК и ЕЦБ за конвергенция на страните членки с дерогация от Еврозоната. Документът прави анализ и оценка на 9 страни-членки с дерогация (Полша , Естония , Чехия , Кипър, Малта, Унгария, Латвия, Словакия и Швеция), като следи изпълнението на конвергентните критерии (ценова стабилност, бюджетна позиция, стабилност на валутния курс, дългосрочни лихвени проценти и съотношения дълг/БВП). Според доклада, страните-членки в по-големия си процент напредват, но все още не са готови за присъединяване към Еврозоната. По време на заседанието беше отправена препоръка за продължаване на реформите за устойчиво поддържане на  маастрихтските критерии. 

Финансовите министри разгледаха и приеха доклад на Европейската комисия за процеса на въвеждане на еврото в Словения.  ЕК и Европейската централна банка (ЕЦБ) приветстваха Словения за добрата техническа подготовка, както и за бързия и безпроблемен преход от националната им валута към евро за близо 6 месеца. Операцията по първоначално снабдяване на кредитните институции с евро монети е започнала на 25 септември 2006 година, а с евро банкноти - на 29 ноември 2006 година. Централната банка на Словения е получила общо 94.5 милиона банкноти с номинална стойност 2 175 млрд.евро от стратегическия запас на Евросистемата.

На заседанието беше отбелязан и факта за доброто финансово, счетоводно и административно приспособяване на словенските предприятия към новите условия, като 60% от тях  са започнали своята подготовка през първата половина на 2006 година, докато 33% са започнали след месец юли 2006 година.

Въпреки успешния преход на Словения към европейската парична единица, са забелязани и увеличения на цените на групи услуги, вкл. административни, с чисто спекулативен характер.

Членовете на ЕКОФИН обсъдиха и ключовите въпроси, които ще бъдат обсъдени на пролетния Европейски съвет. Предложението на Председателството е наблягане на продължаването на макроикономическите реформи в благоприятна среда, по-нататъшно прилагане на Лисабонския дневен ред, ускоряване на качеството и устойчивостта на публичните финанси, продължаване работата в сферата на прякото данъчно облагане, пазарната интеграция и доброто регулиране. Беше отбелязано, че тома са области за изпълнение, но след прилагане на действия от съществено значение за реализиране на потенциала на растеж на ЕС.

На заседанието бяха разгледани и заключенията в Годишния доклад за напредъка на Комисията за миналата година. В него се подчертава, че обновената Лисабонска стратегия започва да дава резултат и това ще допринесе за по-бързо постигане на основните цели - насърчаване на растежа и заетостта. Беше подчертано, че е необходимо усилията и фокусът да бъдат засилени, с цел постигане на поставените целеви равнища в четирите приоритетни области - политиките за насърчаване на иновациите и научно-изследователската и развойна дейност, реформите на пазара на труда, либерализация на енергийните пазари и доброто регулиране.

Въз основна на Доклада беше дискутирано и намаляването на административните тежести. Основен акцент по този въпрос беше пакетът за по-добро регулиране, особено предложените следващи стъпки за подобряване на бизнес климата. Това ще доведе до по-благоприятна среда за действие на фирмите и засилване на икономическата активност. България счита, че предложението на Съвета за въвеждане на сравнителна методология за изчисляване на административните разходи, на ниво страни-членки и ЕС, посредством продължаване ускоряването и рентабилността и създаване на нови работни места, е изключително полезно за подобряване на бизнес климата и нивото на производителност на фирмите.
На следващото заседание на ЕКОФИН членовете ще прецизират точката по отношение на данъчната политика в Еврозоната и ще предложат заключенията си за обсъждане на Пролетната сесия.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.