Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-02-2007

ДЬО ВИЛПЕН ИЗРАЗИ СЪПРИЧАСНОСТТА НА ФРАНЦИЯ СЪС СЪДБАТА НА МЕДИЦИТЕ В ЛИБИЯ

Френският премиер Доминик дьо Вилпен заяви в София, че неговата страна ще поиска министрите на външните работи на ЕС да обсъдят случая с петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия по време на срещата си на 12 и 13 февруари, предаде АФП.Министрите на външните работи на ЕС ще бъдат "сезирани" с досието от своите колеги Филип Дуст-Блази и Ивайло Калфин.

Френският министър-председател призова също така за инициатива на държавните и правителствени ръководители по време на срещите им на върха през февруари и март. 

Тази Голгота, това мъченичество, трябва бързо да свърши. Това каза по повод процеса в Либия министър-председателят на Франция Доминик дьо Вилпен на пресконференция след среща с българския си колега Сергей Станишев. "Знаем, че същото може да се случи и на френски сестри", допълни той. "Ние сме убедени, че българските медицински сестри не са отговорни. Това е едно ужасно недоразумение, което трябва да бъде прекратено", бе категоричен Вилпен. Той посочи, че контактите с либийските власти трябва да бъдат на най-високо ниво. На предстоящите срещи на министрите на външните работи на страните-членки на Евросъюза и на Срещата на върха на ЕС на висок глас ще бъде заявено, че това несправедливо дело не може да продължава, бе категоричен Вилпен, цитиран от ФОКУС.

Междувременно говорител на френското Външно министерство в Париж коментира, че на предишната среща на външните министри на ЕС вече е станало въпрос за медиците ни в Либия. Говорителят припомни, че френският външнен министър Дуст-Блази е приел Сейф Ал Ислам на 24 януари и са разговаряли по темата. Сейф ал Ислам е уведомил френския външен министър за своето последно предложение - медицинските сестри да бъдат освободени в замяна на компенсации за семействата на заразените деца и освобождаването на либиеца, осъден за атентата срещу самолета на авиокомпания ПанАм над Локърби през 1988 г. Дуст-Блази е информирал Сейф Ал Ислам за общата позиция на ЕС по въпроса.

На френскоезичната версия на Портал ЕВРОПА вижте оригиналната стенограма на частта от днешния брифинг в Ке Д-Орсе, свързан с българските медици в Либия.

Междувременно в интервю за вестник "Юманите" френският адвокат Еманюел Алтит, който защитава петте български медицински сестри в Либия, окачестви като "неморален пазарлък" последното предложение на сина на либийския лидер Муамар Кадафи- Сейф ал Ислам. Според Алтит това е нова либийска карта на масата за преговори. "Целта е да се притиснат европейците до стената: ако откажат, те ще бъдат отговорните за провала", заяви адвокатът.

Още за посещението на френския премиер в София:

България и Франция ще бъдат не само добри приятели, но и стратегически партньори в Европейския съюз, каза в Министерския съвет министър председателят Сергей Станишев на съвместна пресконференция с Доминик дьо Вилпен. Той има срещи още с президента Георги Първанов и с председателя на Народното събрание Георги Пирински. Франция последователно подкрепя членството на България в Евросъюза не случайно договорът за ратификация за присъединяване на нашата страна в ЕС беше приет единодушно и от двете камари на парламента на Франция, каза българският премиер. Това е първото посещение на френски премиер в България за последните 34 години и то става във важен момент в развитието на нашата страна и в двустранните ни отношения, посочи Сергей Станишев.

Най-после България се върна в голямото европейско семейство, заяви френският премиер. Той отбеляза, че това е шанс за България, за напредъка в проектите за икономическо развитие, това е шанс за ценностите, които споделяме. Интеграцията на България в ЕС е шанс за цяла Европа, допълни той. По думите му България може да обогати европейското семейство с древна и силна културна и езикова идентичност. С България Европа ще бъде по-способна да води своята единна енергийна политика, както и да управлява миграцията, допълни Дьо Вилпен.

Премиерът на Франция изрази удовлетворение от участието на България в Босна и Афганистан за поддържането на мира. Ние сме рамо до рамо и това влиза в нашите европейски ангажименти, допълни Доминик Дьо Вилпен. (по Нетинфо)

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.