Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-02-2007

КОМИТЕТЪТ НА РЕГИОНИТЕ ПОДКРЕПЯ БЪДЕЩИЯ ОБЩ ОФИС В БРЮКСЕЛ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩИНИТЕ

Предстои Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) да отвори свой постоянен офис в Брюксел, което ще улесни българските общини в достъпа им и подготовката на проекти по фондовете на ЕС.

Това ще осигури "близост" на самите представители на българското местно самоуправление до топ-нивата в Европейската комисия, за да върви по-бързо и по-ефективно диалогът по различните проекти: ЕК е институцията, от която зависи одобряването и финансирането на тези проекти.

Това каза пред журналисти днес председателят на Комитета на регионите (КР) Мишел Делбар, който е на посещение в София. В деловата му програма са включени срещи с Красимир Мирев (председател на НСОРБ), министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, кмета на София Бойко Борисов и премиера Сергей Станишев.

По думите му този въпрос той е обсъдил с българските представители в КР. "Това трябва да е колективно, синхронизирано усилие между местното самоуправление и правителственото ниво", поясни той.

Делбар потвърди, че според него в България няма децентрализация на местната власт - по този въпрос той бил съгласен с кмета на София Бойко Борисов, с когото двамата разговаряха сутринта.

"Нека се придържаме към реалността. Сред най-важните залози за общото европейско бъдеще е участието в неговото изграждане на общините, общностите, регионите - ето затова е нужна централизацията. В източните страни наследството е много централизирано. България също има силна централизация като наследство от минало - необходима е силна воля това да се промени" - коментира Делбар.

"Тази сутрин се срещнах с кмета на София. Той се оплака, че няма децентрализация, че е недостатъчна. И щом го казва, сигурно е вярно. Това е истината към днешна дата. Обаче по-късно днес ми обясниха, на срещата в НСОРБ, че всички важни предпоставки за децентрализацията са вече факт на конституционно равнище, имам предвид днешните промени в основния ви закон. Изглежда, че вече е открит пътят към децентрализацията в България" - каза още шефът на Комитета на регионите. Мишел Делбар смята, че българските представители на местното самоуправление са готови да поемат отговорностите, пред които ще се сблъскат при извършването на децентрализацията.

По думите му за по-лесно спечелване на проекти, финансирани от структурните фондове на ЕС, е по-добре да кандидатстват не отделни общини, а по-крупни организации: "На европейско ниво наблюдаваме често общи действия на регионалното ниво и териториите - примерно няколко града - които заедно изработват проекти." Ако общините се обединяват, когато ще изпълняват труден проект - примерно по Оперативна програма "Регионално развитие", тогава ще им е по-лесно, понеже биха се увеличили както административните, така и финансовите им възможности да управляват въпросния проект, поясни Делбар. 

Делбар каза още, че му се струва, че в българските общини съществува реална необходимост от средствата по структурните и кохезионния фонд. "Някои от кметовете имат проекти. Но финансовите средства на ЕС не са предназначени само за подкрепа на индивидуални проекти, те могат да се дадат и за стратегии за развитие на агломерации и по-големи територии, за общи стратегии на повече населени места."

ЛИДЕРЪТ НА РЕГИОНИТЕ И ШЕРИФЪТ НА СОФИЯ

"Лидерът на Комитета на регионите ще се срещни с "шерифа" на София и министъра на регионалната политика" - това е заглавието на прессъобщението за предстоящото събитие, което Портал ЕВРОПА прочете на официалния сайт на Комитета на регионите (КР) с дата 30 януари.

Сред темите на разговора с Бойко Борисов, анонсирани предварително в официалното прессъобщение, пише, че са управлението и изпълнението на проекти по европейските структурни фондове, ролята на софийския офис в ЕС, както и "бъдещето на спорната атомна централа Козлодуй от съветската ера, която все още осигурява почти половината електричество на България".

За Бойко Борисов има цял абзац: "Борисов се радва на висок обществен имидж в България - бивш бодигард и треньор на националния отбор по карате, който се издигна до главен секретар на Вътрешното министерство, избран за кмет на столицата в края на 2005 г. Той има генералски чин и също така е известен като "Шерифът" заради твърдите му позиции срещу корупцията. През декември миналата година, той сформира нова политическа партия, която се казва Граждани за европейско развитие на България."

Под заглавие "Бойко Борисов очевидно става прословут и в институциите на ЕС", вестник "Капитал" коментира всичко това така: "Комитетът, макар и с ограничени функции, е официален орган на ЕС и фриволното прес-съобщение е по-принцип малко странно. Освен ако служителите не са решили да се позабавляват в иначе скучната дейност по писане на съобщения, които никой не чете. Или пък не се опитват да направят добро впечатление на Бойко Борисов, който както е известно повече се радва на похвали за каратистките си умение, отколкото за политическите си постижения."

В друг прес-рилийс - на български език - се посочва, че "България ще проведе избори за членове на Европейския парламент през м. май и г-н Делбар се надява, че местните и регионални власти ще участват активно в кампанията."

Не се посочва какво точно е виждането на Мишел Делбар за ролята на местната власт в политическата кампания. В другото прес-съобщение (това за "шерифа") се казва, че на срещата между Делбар и Красимир Мирев "... те също така ще се занимаят вероятно и с ролята на местните и регионални власти в изблорите за Европейски парламент в България през май 2007 г."

Повече за Комитета на регионите (КР)

Най-важната структура на местните власти на Европа - Комитетът на регионите, е политически орган на Европейския съюз, създаден през 1994 г. да представлява местните регионални власти. КР е най-младата от институциите на ЕС, създадена с цел да даде възможност за пряко участие на регионалните и местни власти директно в ЕС. Регионите и градовете да обменят опит, да участват в диалога с европейските институции - това е основната мисия на КР. От друга страна местните и регионални власти чрез КР могат да изразяват мнение при изготвянето на законодателни актове на ЕС - 70% от законодателните актове на ЕС се прилагат на местно и регионално равнище. 27 национални делегации, 4 политически групи, 6 тематични комисии: това е накратко в цифри Комитетът на регионите, в който имаме 12 български представители - от общо 344 членове. Българската делегация в КР се оглавява от Красимир Мирев, председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ). От януари нашите представители в КР вече имат статут на делегати с право на глас при вземането на решения.

Европейската комисия, която инициира еврозаконодателството, както и Съветът на министрите, отговорен за определянето на крайното съдържание на законодателството - обикновено в сътрудничество с Европарламента - са длъжни да се консултират с КР по широк спектър сфери на общите политики - околна среда, заетост, транспорт... Европарламентът може и отделно да консултира КР. КР провежда пет пленарни сесии годишно в Брюксел.

Преди всяко разширяване на Европейския съюз, КР организира конференции, смесени консултативни комитети и постоянни форуми за обмен на информация. Целта е да се осигури пълно участие на местните и регионалните власти от новоприсъединилите се страни в процеса.

Кой е Мишел Делбар?

Французинът Мишел Делбар пое председателството на КР миналата година и мандатът му продължава до 2008 г. Делбар е представител на ПЕС - Партията на европейските социалисти. Същевременно той е кмет на френския град Дюнкерк (третото по големина пристанище във Франция), както и депутат във Френския парламент. Мишел Делбар е роден през 1946 година. През 1982 г. е ръководител на кабинета на министър-председателя на Франция Пиер Мороа. По време на мандата на Франсоа Митеран в годините 1984 - 1986 и 1988 - 1993 г. той оглавява различни министерства в сферата на труда и социалната политика, на транспорта и на публичната администрация. Той е и първият министър на Франция на градската политика и благоустройството. Между 1998 г и 2001 г. е представител на регионалния съвет на Нор па дьо Кале.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.