Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-02-2007

ПОДПИСВАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА "БУРГАС - АЛЕКСАНДРУПОЛИС"

Тристранно споразумение за сътрудничество и експлоатация на петролопровода "Бургас- Александруполис" ще бъде подписано днес в Бургас, съобщава News.bg.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев, заместник-министърът на промишлеността и енергетиката на Русия Андрей Дементиев и Никос Стефану, главен секретар на Министерството на развитието на Гърция ще подпишат документа.

Споразумението определя формите за сътрудничество между трите страни за построяването на петролопровода с първоначален дебит 35 милиона тона петрол годишно и възможност за увеличаване на преноса до 50 милиона тона на година.

Проектът за изграждане на трасето предвижда петролопроводът да е с дължина 280 километра, от които 155 километра са на българска територия. Собственик на петролопровода ще бъде Международната проектна компания, която се учредява от участниците в проекта.

На 25 и 26 януари в българското Министерство на регионалното развитие и благоустройството се проведоха последните тристранни консултации на ниво работни групи. Тогава бе постигнат и консенсус по текста на междудържавното споразумение.

Проектът за петролопровод Бургас-Александруполис цели да бъде избегнат претоварения трафик през Босфора и Дарданелите. Той ще пренася руски нефт, който достига по съществуващи тръбопроводи до черноморското пристанище Новоросийск. Оттам с танкери нефтът ще се превозва до Бургас и по нефтеното съоръжение ще достига Александруполис на Егейско море.

Първите разговори, завършили с подписани предварителни споразумения за проекта Бургас-Александропулис, датират от 1993 г. През 1999 г. е направено предпроектно проучване от немската фирма ILF за изясняване на икономическата целесъобразност на проекта. Нефтопроводът Бургас-Александропулис е най-краткото, сигурно и финансово ефективно трасе, което може да действа в паралел с Босфора и да облекчи транзита на нефт към световните пазари, е основният извод от направеното проучване.

През 2005 г. България, Гърция и Русия подписаха тристранен меморандум за сътрудничество при строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис. Проектът е важен за руската нефтодобивна промишленост, която активно търси възможности за достъп до средиземноморските пазари.

Реализацията на проекта се активизира след срещата на президентите на България, Русия и Гърция през септември миналата година. Три руски компании с мажоритарно държавна собственост - "Транснефть", "Роснефть" и "Газпром нефть", си поделиха 51% от проекта, а останалите 49% се разпределят между България и Гърция.

Представители на опозицията в България се противопоставиха на проекта в този му вид, тъй като според тях е вреден за българските граждани.

Договорката за петролопровода е подготвена в конспиративна секретност, София е отстъпила на всички искания на Москва, а рисковете са повече от ползите, твърдят от ДСБ. Според тях България е единствената страна по проекта, която няма икономическа изгода от него. Цената на суровия петрол в региона ще се повиши, съоръженията създават екологични рискове и заплашват туристическата индустрия, смятат в партията. Решението Русия да има мажоритарна собственост върху терминала и тръбопровода пък водело до загуба на част от националния суверенитет в полза на страна, която е извън ЕС и НАТО, съобщи "Дневник".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.