Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-02-2007

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ ГОДИШНА ПРОГРАМА ЗА УЧАСТИЕТО БЪЛГАРИЯ В ПРОЦЕСА НА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Министерският съвет прие Годишна програма за участие на Република България в процеса на вземане на решения на Европейския Съюз (2007 г.). Тя е разработена в съответствие с приоритетите на съответните председателства на Европейския съюз и с програмата на Европейската комисия и съдържа приоритетите и общите насоки на българските позиции по стратегически въпроси на Европейския съюз, съобщават от правителствената информационна служба.

От правителството съобщават, че по въпросите на дневния ред на ЕС основен приоритет за България е стремежът за координация и синхрон между приоритетите на страната и провежданите от съюза политики. Той има дългосрочно значение и следва да се съобразява с необходимостта от постигане на компромиси, както и с възможностите на страната да влияе в политиките на ЕС.

В документа са изброени най-важните за България въпроси от дневния ред на ЕС по този приоритет. Един от тях е постигането на растеж и заетост. В тази връзка България ще подкрепя продължаващите усилия в рамките на обновената Лисабонска стратегия за укрепване конкурентоспособността на ЕС чрез осигуряване на успешно прилагане на новата система на управление и в частност прилагането на национални програми за реформи. Страната ни ще работи за постигането на условия за растеж както на ниво ЕС, така и за реализирането на възможностите за развитие на страната.

В областта на енергетиката България ще отстоява решаването на дългосрочни въпроси на енергийната политика на ЕС чрез постигане на висока енергийна ефективност, разнообразяване на енергийните източници и намаляването на енергийната зависимост на Съюза.

Съществен приоритет ще бъдат усилията за завършване на вътрешния пазар и особено в областите на услугите, транспорта, телекомуникациите, финансовите услуги, свободното движение на стоки и митническия съюз, както и данъчната политика. Българската страна ще отстоява постигането на равноправен достъп до пазарите на всички държави-членки.

В областта на земеделието страната ще подкрепя продължаващата реформа на общата селскостопанска политика на ЕС като ще отстоява интересите на българските земеделски производители. По отношение на заразните болести и хуманното отношение към животните страната ще работи активно с институциите на ЕС и държавите-членки.

В областта на околната среда, съобразно обсъжданията в ЕС, България ще се стреми към постигане на високи екологични стандарти при съобразяване с възможностите на страната, особено на индустрията, за преструктуриране. В контекста на цялостната политика за устойчиво развитие България ще подкрепя продължаващите усилия за интегриране въпросите на околната среда в останалите политики на Съюза, както и усилията на ЕС в международен мащаб.

В областта на образованието, научноизследователската дейност, иновациите и развитието на икономиката, основана на знанието, България ще работи за постигането на целите на обновената Лисабонска стратегия и осигуряването на пълноценно участие в програмите и проектите на ЕС в областта на образованието, науката и изследванията.

В областта на социалната политика и правата на човека България ще участва активно и ще подкрепя усилията за подобряване на здравето и намаляване рисковете на работното място, социална справедливост, защита на гражданите и насърчаване на техните свободи.

България ще работи за подобряване на борбата с тероризма и организираната престъпност, обмена на информация, насърчаване взаимното признаване на съдебни решения и създаването на обща политика по отношение предоставянето на убежище, както и общо управление на миграцията.

Друг основен приоритет е постигането на ефективно функциониращ ЕС, който да предоставя разширени възможности за развитие на всички държави-членки.

По този приоритет се предвижда България да участва в прегледа и оценката на дебатите за бъдещето на Европа и да подкрепя ратифицирането на Конституционния договор във вид, който да осигурява ефективното функциониране на ЕС.

България ще подкрепя както външнополитическата, така и външнотърговската дейност на Съюза, като ще търси интегриране на националните интереси в общата позиция на ЕС в отношенията му със САЩ и Русия, страните от Азия, Латинска Америка, Близкия Изток, Карибските държави, Африка и др.

Общ приоритет за България ще бъде интегрирането на Балканите към ЕС и сътрудничеството в Черноморския регион. България ще продължи не само да бъде стабилизиращ фактор на Балканите, но и водещ партньор с всички страни, които са в процес на асоциация и стабилизация с ЕС и които са започнали или се стремят да започнат преговори за членство в ЕС. Приоритетът за поддържането на Черноморското сътрудничество през 2007 г. е в унисон и с българското Председателство на Парламентарната асамблея на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, което ще продължи до юни 2007 г.

 




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.