Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-02-2007

СЕРГЕЙ ЛАВРОВ: РУСИЯ ЩЕ ПРИЕМЕ МЕРКИ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА БЕЗПОКОЙСТВОТО ОТ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ В ЕС

В най-близко време Русия ще предприеме всички възможни стъпки, за да бъде премахнато безпокойството, свързано с влизането на България и Румъния в ЕС и възникналите икономически противоречия,заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, съобщава „Дневник".

Министърът уточни, че има предвид "руския износ на изделия от стомана, антидъмпинговите мерки, а също и производството в България на военна техника без лицензи по руски образци". Сред актуалните задачи на Русия, засягащи България и Румъния, Лавров посочи "продължаването на дългосрочните договори за доставка на ядрени материали от Русия за тези страни".

Приключва подготовката на протокол, според който споразумението за партньорство и сътрудничество между Русия и ЕС ще е в сила и за новите членки на общността - България и Румъния, съобщи Сергей Лавров. Той говори на юбилейна конференция на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСИП), който днес отбелязва 15-ата годишнина от своето създаване.

Русия разчита да възобнови преговорите с ЕС за ново споразумение за партньорство и сътрудничество при германското председателство, каза Лавров. Той изрази надежда, че Европейският съюз ще успее да разработи формула, която да не превръща преговорите в заложник на частната и субективна позиция на отделни членки на ЕС.

Позицията на Русия в бъдещите преговори, разработена в тесен контакт с деловите среди, е "доста гъвкава и позволява да бъде запазено поле за маневриране". Водят се консултации под формата на браншови диалози, отбеляза руският министър.

Портал ЕВРОПА припомня, че Русия постави преди влизането ни в ЕС въпроса с износа на месо от България и Румъния. Москва заплаши със спиране на вноса на месо от целия ЕС след присъединяването на България и Румъния поради опасения за здравето. През миналия декември на България бяха наложени ограничения за износа на месо и млечни продукти за ЕС, поради което Русия се съгласи да не спира вноса от съюза.

Междувременно днес министърът на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко, цитиран от ИТАР-ТАСС, съобщи че подписването на договора за тръбопровода „Бургас - Александруполис" ще бъде отложено. Според Христенко "днес само ще има тристранни междуправителствени обсъждания".

Пресцентърът на министерството на регионалното развитие и благоустройството на България съобщи вчера, че заместник-министърът Калин Рогачев, заместник-министърът на промишлеността и енергетиката на Русия Андрей Дементиев и Никос Стефану - главен секретар на министерството на развитието на Гърция днес в Бургас ще парафират текста на тристранното споразумение за сътрудничество и експлоатация на петролопровода Бургас - Александруполис.




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.