Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-02-2007

УНГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ В БУКУРЕЩ: “ТЕРИТОРИАЛНАТА АВТОНОМИЯ Е ВЪЗМОЖНА”

Унгарското малцинство е лоялно към румънската нация, допълни Ласло Шойом.

В Букурещ бяха обявени първите резултати от референдума, който се провежда в районите с унгарско население. Над 90 процента от гласувалите са  поискали автономия, съобщава кореспондентът на БНР в Букурещ Георги Василски.

Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че определя като "нелегален" референдума, организиран в края на миналата седмица от унгарското малцинство в Румъния за автономия на т.нар. област на  Секуйеск (включваща  окръзите Харгита, Ковасна и Муреш в Трансилвания), предаде АФП, цитирана от БТА.

Референдумът, проведен в трите департамента с преобладаващо население от унгарското малцинство, е в разрез с конституцията на Румъния - поясни президентът на страната Траян Бъсеску след срещата си днес с унгарския държавен глава Ласло Шойом, който е на посещение в Букурещ.

Унгарското малцинство е лоялно към румънската нация, но културно принадлежи на унгарския народ, териториалната автономия е възможна и не е насочена към териториалната цялост на Румъния. Това заяви Шойом.

Според Шойом, цитиран от "Медиафакс" и "Фокус", малцинството може да се подкрепя, ако функционира като общество. Унгарците в Румъния заедно с румънските и унгарските граждани са европейци. Културната автономия в Европейския съюз е нещо естествено, подчерта унгарският държавен глава, като допълни, че сред проблемите, които трябва да бъдат разрешени е и висшето образование в Румъния на унгарски език.

В коментар по темата за референдума Бъсеску - цитиран от "Ромпрес" - каза: Твърди се, че този референдум е тест за проверка на общественото мнение на унгарското малцинство. Не разбираме какво точно проверяват тези, които извършват такива "тестове". Бъсеску е категоричен, че Румъния е суверенна страна и че без колебания та може да използва силата на закона.

По конституция всички 18 национални малцинства на румънска територия са признати и равнопоставени, което автоматично гарантира това, че могат да бъдат представени в парламента, припомни румънският президент.

От своя страна Траян Бъсеску заяви, че със сигурност вътрешната политика на двете страни по отношение на малцинствата е различна, но въпреки това Румъния и Унгария изпълняват европейските стандарти в областта. По думите му двамата смятат, че най-доброто решение за двете страни е всяка да уважава модела, който другата държава е възприел.

ОЩЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА (БТА)

Близо 35 000 унгарци от около двадесет селища бяха призовани да се произнесат в края на миналата седмица за евентуална автономия на техния район, където живеят общо 1,4 милиона жители от унгарски произход, разпределени в окръзите  Харгита, Ковасна и Муреш.

Шест общини участваха във вчерашния първи ден на  референдума за автономия на т.нар. област Секуйеск (включваща окръзите Харгита, Ковасна и Муреш в Трансилвания), съобщава днес  румънският в. "Гъндул".  Гласуваха близо 3 300 от имащите право на глас 4 000 души. Над 99 процента гласуваха с "да" на въпроса за автономията  на областта. В селището Малнас Баи във вота участваха 100 процента от имащите право на глас.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.