Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-02-2007

ЕС СМЕКЧИ ПОЗИЦИЯТА СИ ЗА ПОДНОВЯВАНЕТО НА ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЪРБИЯ

ЕС вчера даде най-ясния сигнал до сега, че е готов да поднови преговорите за членство със Сърбия преди Белград да предаде издирвания за военни престъпления Ратко Младич, съобщават световните агенции.

Съветът на външните министри на ЕС призова политическите лидери в Сърбия възможно най-скоро да съставят новото правителство. Съветът също така подкрепи готовността на Европейската комисия да продължи с него преговорите за сключване на Споразумение за стабилизация и асоцииране при условие, че правителството прояви ясна решимост и предприеме конкретни и ефикасни действия за цялостно сътрудничество с Трибунала в Хага, съобщи Netinfo.

Разяснявайки значението на решението на съвета, комисарят по разширяването Оли Рен заяви, цитиран от EUobserver, че предаването на Младич в съда „остава необходимо условие за подписването, тоест за завършването на споразумението за присъединяване на Сърбия", но преговорите могат да се подновят докато Младич е на свобода.

Съветът продължава напълно да подкрепя европейската перспектива на Сърбия и е готов да работи с новото правителство за постигането на тази цел. Сърбия остава добре дошла да се присъедини към ЕС, се посочва в заключенията от вчерашното заседание на външните министри от ЕС.

В документа се приветства значителния напредък, постигнат при преговорите за визовите облекчения и реадмисия и желанието те да бъдат приключени възможно най-бързо. Според съобщението ЕС е готов да обсъди и други конкретни мерки, които биха помогнали на Сърбия да се интегрира бързо в семейството на европейските народи.

В частта на заключенията, отнасяща се до Косово, Съветът изразява пълната си подкрепа за специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари и оценява, че неговите предложения, представени на 2 февруари, осигуряват всеобхватни решения, чиято цел е постигане на мултиетническо и демократично общество в Косово, основаващо се на върховенството на закона. Тези предложения включват и обширни мерки за защита на бъдещето на всички общности, които живеят в Косово и по-специално на сърбите.

Съветът смята, че предложенията осигуряват основа за устойчиво икономическо и политическо развитие на Косово и за укрепване на стабилността в целия регион. Като оценява, че предложенията са резултат от едногодишни интензивни преговори, включително и преки разговори между двете страни, Съветът подчертава, че процесът около статута на Косово сега навлиза в решаваща фаза. Съветът подкрепя намерението на Ахтисаари да призове двете страни на интензивни консултации за постигане на компромисно решение, на базата на неговите предложения и силно призовава Белград и Прищина активно и конструктивно да участват в тях.

ЕС остава готов да играе значителна роля в изпълнението на решението за статута, се посочва в съобщението. Подчертава се, че окончателното решение за статута на Косово трябва да бъде подкрепено от Съвета за сигурност на ООН.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.