Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-02-2007

ПАРЛАМЕНТЪТ РЕШИ ИЗСЕЛНИЦИТЕ ДА НЕ ГЛАСУВАТ ЗА ЕВРОДЕПУТАТИ

С бурни аплодисменти от страна на опозицията и скандални реакции от страна на ДПС беше посрещнато гласуването за принципа на отседналост в Закона за избор на народни представители, съобщава Агенция "Фокус".

От ДПС моментално поискаха прегласуване на спорния текст, защото според тях председателят на парламента Георги Пирински е нарушил всички законови правила, подлагайки на гласуване текст, който не фигурирал в окончателната редакция на закона.

Текстът бе приет със 111 гласа "за", 55 "против" и 40 "въздържали се". "Въздържалите се" бяха от Коалиция за България; 3-ма депутати от Коалиция за България бяха "за" текста за отседналост.

Депутатът от ДПС Ремзи Осман се обърна срещу НДСВ и ги обвини, че оспорват правото на българските граждани в чужбина да гласуват. От парламентарната трибуна заместник-председателят на Парламентарната група на ДПС Лютви Местан също обвини НДСВ и заяви, че е "изумен от това, че подкрепят подобна дискриминация".

Всички представители на опозицията поздравиха колегите си от НДСВ и допълниха, че по този начин те са се върнали към своите избиратели. В знак на протест срещу гласуването всички депутати от ДПС напуснаха пленарна зала.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРИПОМНЯ:

Никоя друга държава в ЕС няма - като България - толкова голямо малцинство с двойно гражданство, живеещо постоянно в друга държава, от която етнически да произхожда. Нещо повече - българският случай е безпрецедентен и откъм системно и силно влияние върху резултата от всички избори на това малцинство. Както отбеляза вестник "Дневник" в задълбочен анализ по темата, политиците в другите държави се стремяха да осигурят максимална електорална активност на изборите за евродепутати - в ЕС като цяло проблем с малцинствено гласуване не е познат, това, което ги притеснява, е ниската активност. Затова политиците в другите страни се стремят като цяло да дадат възможност на всички европейски граждани да гласуват независимо в коя страна от съюза се намират, за да може да има колкото се може повече висока избирателна активност, отбеляза "Дневник" и изчисли, че 16 от 25 страни-членки позволяват на собствените си граждани да упражнят правото си на глас в чужбина, а всички са записали, че и чужденците (в някои държави, стига да са регистрирани, разбира се) имат право да дадат гласа си за местен кандидат.

И още от анализа на "Дневник" (със съкращения):

Не може да се каже, че има пряка връзка между това дали една държава дава право на двойно гражданство и това дали позволява на гражданите си да гласуват от чужбина. Например Ирландия дава ирландско гражданство на всеки гражданин на Северна Ирландия (част от Обединеното кралство), който докаже, че се чувства ирландец (каквато е практиката на България с живеещите в Македония). Въпреки това (или заради това) гражданите на Ирландия не могат да гласуват, ако се намират извън страната. Подобно обаче е положението в още само четири страни от ЕС. Това са Кипър, Португалия, Словакия и Франция, като в Португалия гласуването е забранено, тъй като списъкът се изготвя два месеца преди изборите, и всички, които имат желание да гласуват, трябва да го заявят предварително. В избирателния закон на Франция пък е изрично записано, че гласуването се провежда само на територията на страната и че посолствата в този случай не се зачитат като френска територия въпреки постановките на международното право. Изключения правят "задокеанските територии".

Има само три държави, които едновременно позволяват хем двойно гражданство, хем да се гласува в чужбина. Това са Великобритания, Унгария и Финландия - и трите не се сблъскват с въпрос подобен на изселниците в Турция.

Други като Полша и Малта пък нито имат двойно гражданство, нито са склонни да добавят гласове от чужбина към общия вот.

По отношение на гласуването от чужбина то е невъзможно и в тези страни, тъй като избирателите трябва предварително да се запишат в списък по местожителство.

Останалите тринадесет държави - членки на ЕС, са либерални по отношение на гласуването от чужбина, но не и на двойното гражданство.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.