Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-02-2007

БЛИЗЪК ДО ПЪРВАНОВ БИЗНЕСМЕН ИЗТОЧВАЛ ПАРИ ОТ САПАРД

(екип на Mediapool)

Едър бизнесмен и активен участник в кампанията за преизбиране на президента Георги Първанов е арестуван заради злоупотребите по програма САПАРД, които във вторник бяха публично оповестени от шефа на ГДБОП Ваньо Танов и завеждащия звеното за борба с корупцията и организираната престъпност в прокуратурата Бойко Найденов.

Людмил Стойков е сред задържаните за източените 7,5 млн. евро. Заедно с него в ареста са още трима българи и четирима чужденци. В схемата, която чрез фалшифициране на документация за месопреработвателни машини, са били замесени още трима българи, занимаващи се със сериозен бизнес, главно в областта на месопроизводството.

Людмил Стойков е най-богатият човек в Перник, един от представителите на едрия бизнес в България. Той държи морския курорт "Дюни", чрез "Ладимекс холдинг", акционер е и в металургичното предприятие "Стомана индъстри". В холдинга влиза и фирмата "Еврофриго", която също е замесена в злоупотребите, а най-големият хладилен митнически склад на Балканите е собственост на "Еврофриго".

Стойков е сред хората, публично подкрепили миналата есен кампанията на Георги Първанов за втори президентски мандат, чрез "Сдружение за Перник", в чието създаване е участвал, показва справка в сайта на БСП.

В предизборната интернет страница на Георги Първанов няма информация за бизнесмени, които официално да са го подкрепил. Там фигурират имената на интелектуалци и спортисти. Информация за дарителите на кампанията също липсва.

От пресслужбата на държавния глава препратиха към предизборния му щаб за информация относно финансирането на кампанията. Шефът на щаба министър Стефан Данаилов в сряда не отговаряше на мобилните си телефони.

Отчетите за финансирането на предизборните кампании на кандидат-президентите през 2006 г., в които би трябвало да фигурират всички спонсори, са предадени на Сметната палата. Отчетите обаче все още не са обработени, тъй като не е изтекъл законовият срок, но след като това стане, предстои да бъдат обнародвани.

Все още няма официална позиция на президентството във връзка с обвиненията към Стойков.

В сряда главния прокурор Борис Велчев, който бе съветник на Първанов, обяви, че предстоят още арести по случая с източването на европейската програма САПАРД. На въпрос на Mediapool има ли връзка между заподозрените и политици, Велчев обясни, че разследването е в ранен стадий и повтори думите на Найденов, че ако има данни за замесени длъжностни лица те ще бъдат подведени под отговорност.

Людмил Стойков е тясно свързан с БСП, според неофициални източници е финансирал кампании на соцдепутати. Според същите източници брат му за кратко е бил шеф на пернишката митница в края на управлението на Жан Виденов.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.