Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-02-2007

ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ ЩЕ ВЪРНЕ НА ЕС ИЗТОЧЕНИТЕ ПО САПАРД СРЕДСТВА

Държавата ще върне на Европейския съюз източените 7.5 млн. евро от програма САПАРД с пари от бюджет 2007, съобщи вчера заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев, цитиран от  „Дневник".

За най-крупната досега измама у нас с еврофондове с участието на фирми и граждани от България, Германия и Швейцария бе съобщено във вторник. Пейчев твърди, че до края на тази година държавата ще успее да възстанови средствата от фирмите нарушителки и бюджетът няма да бъде ощетен. Още през миналата година, по време на разследването министерството на земеделието е изискало от трима от нарушителите да възстановят средствата. В ход са и процедури по изземване на средства и от останалите компании, съобщи Пейчев.

При спецакцията, извършена едновременно в трите държави, бяха арестувани седем българи - шестима мъже и една жена. Сред тях е президентът на "Ладимекс холдинг" Людмил Стойков, собственик на курорта "Дюни" и акционер в "Стомана индъстри". От прокуратурата в сряда съобщиха, че името му фигурира във всички 6 сключени сделки. Пред "Дневник" адвокатът на Стойков Петър Божков каза, че клиентът му не е участвал в нито една от фирмите, посочени от обвинителите, и че не е подписвал никакви документи, свързани с разследването. По неофициална информация на разследващите един от другите арестувани е Марио Николов. Системата ДАКСИ го определя като свързано лице с Людмил Стойков чрез Антоанета Стойкова, с която имат общо участие в приватизационния фонд "Континентал". Фирмата на Николов "Елпин трейд инженеринг" притежава акции от "Родопа трейдинг", която пък е била собственик на половината от "Родопа" - Шумен, в момента в производство по несъстоятелност.

Според източници от НСБОП в престъпната мрежа са замесени и ямболската птицекланица "Чубра", както и шуменската месопреработвателна компания "Родопа мийт" ЕООД. Последната е собственост на "Палмигруп", която изцяло се държи от офшорната компания "Бора инвестмънтс лимитед" - Белиз сити. В сряда на телефоните на "Родопа мийт" отговаряше само секретарка.

По случая ще бъде разпитан директорът на фонд "Земеделие" Асен Друмев. Според съобщението на наблюдаващия прокурор по случая Андрей Андреев договорите, с които са източвани парите по САПАРД, са подписани от тогавашния изпълнителен директор на програмата за България.

Източените 7.5 милиона евро субсидии от САПАРД са по шест проекта, одобрени от фонд "Земеделие" в периода 2002 - 2004 г. Субсидиите са преведени на компаниите в края на 2005 г. "Рязко засилихме контрола и вече при всеки завършен проект изискваме оригинални документи за всяка внесена стока от европейски производител, преди да изплатим субсидиите", обясни още зам.-министър Пейчев.

Портал ЕВРОПА припомня, че вчера Mediapool съобщи, че Людмил Стойков е сред хората, публично подкрепили миналата есен кампанията на Георги Първанов за втори президентски мандат, чрез "Сдружение за Перник", в чието създаване е участвал.

Mediapool съобщава, че Людмил Стойков е тясно свързан с БСП, според неофициални източници е финансирал кампании на соцдепутати. Според същите източници брат му за кратко е бил шеф на пернишката митница в края на управлението на Жан Виденов.


По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.