Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-02-2007

БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ТРЯБВА ДА Е ПО-АКТИВНО В ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЛОБИСТИ И РЕКЛАМИСТИ НА СТРАНАТА – ОБЯВИ ПРЕМИЕРЪТ СТАНИШЕВ

Депутатско питане за лобизма, "Техноекспортстрой", либийския дълг, Кадафи, "Бургас-Александруполис" и Първанов: Евгени Чачев vs. Сергей Станишев.

  • ЧАЧЕВ: Къде отидоха договорените от правителството и "Техноекспортстрой" през 2002 г. сто милиона щатски долара либийски дълг към "Техноекспортстрой"?
  • СТАНИШЕВ: България ще обявява още обществени поръчки към чужди лобисти.

Не се гордея с това, че България е използвала малко лобисти! У нас предубежденията към този тип бизнес все още са големи; това, че не използвахме чуждестранни консултанти и лобисти, беше един от проблемите при подготовката за членството на България в ЕС.

Това заяви министър-председателят Сергей Станишев от парламентарната трибуна на днешния парламентарен контрол.

В отговор на депутатско питане от народния представител Евгени Чачев относно политиката на българското правителство при ползването на чуждестранни лобистки и консултантски фирми, Станишев каза още, че предстои да се обявяват още обществени поръчки за нови чуждестранни консултанти, както било по света.

От своя страна Евгени Чачев попита за връзката между "Техоекспортстрой", Георги Първанов и правителството - сегашното и предишното, във връзка с либийския дълг към България. Отговор на този въпрос не беше получен.

Ето стенограмата със съкращения на Портал ЕВРОПА, на въпросите, отговорите и репликите, които си размениха депутатът от ДСБ Евгени Чачев и премиерът Сергей Станишев в пленарната зала днес, 16 февруари:

СТАНИШЕВ: Пълна безотговорност е политик с вашия административен и политически опит да твърди това, което казвате във Вашето питане. Аз лично не се гордея с това, че не сме използвали широко тази разпространена практика и добре разбираме, че България има нужда от предимствата на тази практика. Много са основанията, които трябва да се посочат в полза на такава практика. Знаете, че почти всички правителства я използват и това, че не използвахме тази практика, беше един от проблемите на България в процеса на нашата подготовка за присъединяване към ЕС - ако щете и от гледна точка на медийното отразяване на нашата страна. Не знам дали ще се съгласите, но според мен вие би трябвало да го разбирате добре. У нас все още са силни предубежденията на този тип бизнес, който е широко разпространен в цивилизования свят и има отчетливо определен пазар и правила - които са ясни и с конкретни субекти. Самият факт, че тези фирми, които вие цитирате, са изброени в публични доклади и регистри, говори ярко в полза на това. Повечето такива фирми са специализирани в сферата на управлението, политиката, икономиката и още много други и са натрупали значим опит и влияние по целия свят. Правителството може да бъде критикувано за досегашната си пасивност - и го отчитам като наша слабост. Но България е част от ЕС и не може повече да разчита на досегашния естествено възникващ интерес към нейните възможности за инвестиции и развитие, колкото и привлекателни да са условията, които създава правителството. Защото ако тези условия не са достатъчно широко разгласени в чуждестранните медии, в чуждия бизнес, в общественото мнение на страните от ЕС, няма да постигнем желания от нас ефект. Не е достатъчно да разчитаме и само на различните инициативи на българския бизнес, които рекламират страната ни, търсейки новите пазари и сфери на развитие и влияние. Смятам, че правителството би трябвало да се коригира и да концентрира повече усилия в тази посока - за реклама на България, за нейните постижения, за това, каквото тя в действителност представлява: без да крием проблемите, да посочваме и добрите неща, които се случват в България. Ето защо оценявам въпроса ви като действително навременен, а идеята - като конструктивна. Намирам идеята ви за стимул, правителството далеч по-енергично да работи за новия имидж на България. В този смисъл България трябва да се обърне с конкретни предложения за сътрудничество и поръчки към лидерите в този бранш на бизнеса навсякъде по света. Уверявам ви, г-н Чачев, че ще го направим и ще работим при пълна прозрачност съобразно изискванията на конкурсното начало и най-вече спазвайки закона. Надявам се, че народните представители, които милеят за образа на България, за привличането на повече инвестиции, ще ни подкрепят.

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ: Г-н премиер, вие на практика не ми отговорихте на въпроса. Аз ще ви улесня, ще ви задам два леки за отговор от ваша страна въпроси: каква е връзката между правителството на Симеон Сакскобургготски и на вашето правителство, президента Първанов и "Техноекспортстрой"? Сто процента държавна фирма, която се явява основен играч в най-големите проекти в момента - автомагистрала "Тракия" и нефтопровода "Бургас-Александруполис", за която вчера вашето правителство взе решение. Самият вие оприличихте сделката за "Тракия" дни преди изборите през 2005 г. като грабежа на века. Има ли тази връзка отношение по въпроса, България да загуби няколко стотици милиони долара от загубата на двете нефтени и газови концесии в Либия? И втория ми въпрос - къде отидоха договорените от правителството и "Техноекспортстрой" през 2002 г. сто милиона щатски долара либийски дълг към "Техноекспортстрой" по формулата 50-25-25? Ще ви разшифровам тази формула - 50 милиона по сметката на "Техноекспортстрой" във Франкфурт, 25 милиона за изграждане на детска болница за болни от СПИН деца в Бенгази, която досега трябваше да бъде построена от същия този "Техноекспортстрой" съгласно договорката; и 25 милиона долара - за така наречена от правителството - "добра услуга" на Кадафи-син за изплащане на тази сделка?!

СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Г-н Чачев, очевидно когато сте формулирали вашето питане, не сте имали никакво желание да получите конкретен отговор на въпросите, които поставяте. Защото това, което вие поставяте, и това, което задавате сега като питания, има много малко общи неща като конкретика. Затова, ако ви интересуват конкретни отговори на въпросите, които поставихте допълнително, ще ви моля да ми представите тези ваши данни, за да ви отговоря конкретно и изчерпателно. Що се отнася до фирмата "Техноекспортстрой", не е тайна, че това е една от авторитетните български строителни и инженерингови фирми със 100% държавно участие. И мисля, че именно участието й в такива проекти като Автомагистрала "Тракия", дава възможност да се защити държавният интерес в максимална степен. Така че, г-н Чачев, предвид вашия интерес, може би си заслужава да препоръчам на министъра на регионалното развитие и благоустройството, да ви вземе като съветник или консултант, за да може да се занимавате с пълна пара с тези въпроси.

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ: Изумен съм от вашия отговор - от безотговорността на вашето правителство, от това, което се случва през тези дни. Защото и днес по БНТ вашият министър Асен Гагаузов заяви, че се предвижда приватизация на "Техноекспортстрой" и на неговото участие в "Бургас-Александруполис". Съжалявам, че не е тук бившият финансов министър Милен Велчев, да ви каже за формулата, която те предвиждаха: "Техноекспортстрой" да бъде приватизиран чрез фондовата борса. И това може би ще се случи много скоро. Извинете, г-н премиер, но така или иначе не може премиерът на република България да не може да отговори по един такъв въпрос като загубата на над половин милиард долара в Либия, да не говорим за пропуснатите ползи. Вие знаете много добре, че само с 16-дневен добив на газ от двете концесии, България може да задоволи годишната си нужда и да реши своята енергийна независимост. Но вашето правителство явно няма нито политическата воля, нито може, нито иска да направи нещо в това отношение...

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Портал ЕВРОПА пръв разкри, че американска частна фирма е "оказала съдействие по въпросите на енергетиката" на Георги Първанов по време на официалното му посещение в САЩ като президент през октомври 2005 г., начело на делегация, в чийто състав са също министрите Румен Овчаров и Ивайло Калфин. Лобистката фирма McGuire Woods Consulting "му помага" да си организира срещите като президент. За три дни - 10 000 долара: толкова струват услугите й, които били безвъзмездни, "в знак на традиционното американско гостоприемство".

Става дума за американската фирма , регистрирана във Вашингтон, която се занимава с лобизъм, посредничество и PR пред американските държавни институции.

McGuire Woods Consulting е дъщерна компания на регистрираната в Ричмънд (Вирджиния) юридическа фирма McGuireWoods LLP, чийто клиент по това време е била българската държавна фирма "Техноекспортстрой".

Месец април. "Техноекспортстрой" ЕАД казва на Портал ЕВРОПА: Договорът ни е за юридически услуги, той е с компанията-майка и изтича в края на 2005 г. Нямаме нищо общо с дъщерната фирма.

Месец декември. "Техноекспортстрой" ЕАД казва на Портал ЕВРОПА: Договорът ни за юридически услуги с компанията-майка е изтекъл не в края на 2005, а през септември 2005 г.

Посещението на Георги Първанов в САЩ е през октомври 2005 г.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.