Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-02-2007

ПАРЛАМЕНТЪТ РЕШИ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА ВСЯКА ЛИСТА ЗА ЕВРОДЕПУТАТИ ДА НЕ СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ 2 МЛН. ЛЕВА

Не повече от 2 млн. лева ще бъде сумата за предизборната кампания на една кандидатска листа на изборите за евродепутати. Това решиха депутатите като приеха на второ четене текстове от Закона за избиране на представители в Европейския парламент, съобщи Агенция "Фокус".

Забранено е финансирането на предизборна кампания със средства от организатори на хазартни игри, от религиозни институции или от юридически лица с нестопанска цел.

Даренията за финансиране на предизборната кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети не могат да надвишават 10 000 лева - за физически лица, и 30 000 лева за юридически лица.

В срок до един месец след изборния ден партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да представят отчети пред Сметната палата за набраните и изразходваните в предизборната кампания средства, включително и извлечения от представените за участие в изборите банкови сметки.

Междувременно депутатите отложиха и днес по-важните текстове от Закона за избиране на представители в европейския парламент, допълва "Фокус". Отложените текстове се отнасят за вида на изборната бюлетина. От управляващите настояват всяка партия да има самостоятелна бюлетина, като се въведе преференциалният принцип на гласуване, т.е. да могат избирателите да пренареждат имената в бюлетината. От опозицията пък настояват да се запази интегралната бюлетина, като също има преференциално гласуване.

В кулоарите на парламента депутатът от Коалиция за България Петър Кънев обясни, че технически проблеми около бюлетината няма. "Ако бюлетината е интегрална, това означава, че ако има 20 партии или коалиции с 18 кандидати, трябва да се съберат в една листа примерно около 300 имена", подчерта Кънев. По думите му този вариант също е възможен. "Може в такъв случай тази бюлетина да бъде във вид на хармоника или книжчица", обясни Петър Кънев.

Той обаче отказа да коментира за каква бюлетина е БСП. Според него решението е по-скоро техническо."Всичко е въпрос на това, какво ще реши пленарната зала. Няма да има проблем в този случай, ако се премахне интегралната бюлетина", подчерта депутатът от Коалиция за България.

Портал ЕВРОПА припомня, че на 14 февруари народните представители приеха оспорвания текст за отседналост при гласуването за Европейски Парламент. Със 111 гласа "за", 55 "против" и 40 "въздържали се", депутатите решиха, че право на гласуване имат българските граждани, живели последните три месеца на територията на България и останалите страни от ЕС. Представителите на ДПС в парламента напуснаха пленарна зала след гласуването и заявиха, че няма да участват в обсъжданията на закона до отпадането на въпросния текст.

Преди това народните представители приеха на второ четене статутът на евродепутатите, посочващ, че представителите в ЕП не могат да съвместяват длъжността си с други длъжности в европейските структури, както и с изпълняването на друга служба или извършването на дейност, която според закон е несъвместима с положението на народен представител.

 


По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.