Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-02-2007

OLAF РАБОТИ ПО 13 ИЗМАМИ С ЕВРОПАРИ В БЪЛГАРИЯ

Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) работи по общо 13 случая на възможни злоупотреби с европейски средства у нас, съобщи говорителят на организацията Алесандро Ботичи, цитиран от News.bg.

В момента имаме 9 случая в процес на преценка, уточни той. Ботичи добави, че от тях 4 са активни - започнало е разследване.

Сред тях е източването на с 7.5 милиона лева от САПАРД. Във връзка с конкретния случай говорителят коментира, че не представлява нищо ново като замисъл и реализация, но подчерта големите мащаби на измамата със завишаването на цената на закупените машини, което е около 1500 пъти.

Тази схема бе разкрита при специализирана операция на територията на България, Германия и Швейцария. Източването е продължило цели две години, като в престъпната група са замесени седем българи, двама швейцарци и двама германци.

Бойко Найденов от Върховната касационна прокуратура уточни, че документите, послужили за източването на средствата, са фалшифицирани не само от българи, а и от чуждестранни граждани.

Алесандро Ботичи определи работата с българските власти по този случай като „модел за добро сътрудничество", но подчерта, че в европейската служба все още очакват отговори от България във връзка с други подобни афери.
Междувременно шефът на отдела за борба с организираната престъпност и корупцията във Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов заяви, че схемата за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД не би могла да проработи без активното съдействие на служебни и длъжностни лица по програмата, съобщава „Дневник".

Според него, за да успеят пернишкият бизнесмен Людмил Стойков и съучастниците му да осъществят измамата, служители от САПАРД и фонд "Земеделие" не са упражнили контрол. Ние знаем имената на тези хора и сега просто трябва да установим кой какво е правил и какво не е правил, добави той.

Прокурорът обясни, че разследването на случая е започнало през декември в Германия, където са били изготвени фалшивите документи за машините за хранително-вкусовата промишленост, които са в центъра на измамата. "Във функционирането на една престъпна организация винаги има разпределение на ролите и в случая може да се каже, че документите не са фалшифицирани от българите", каза Найденов. Той обясни, че ролята на задържаните Людмил Стойков, Марио Николов и помагачите им е била да представят неистинските документи във фонд "Земеделие" и САПАРД. За първи път достигаме до т.нар. бели якички, които с елементарни счетоводни операции са присвоили около 14 млн. лв., заяви Найденов.

Междувременно стана ясно, че не всички участници в престъпната схема са били задържани и полицията издирва Радмил Петров. Софийският градски съд в петък задържа Стойков, Николов, съпругата му Марияна Николова и Иван Иванов. Съдебната зала беше оградена с въжета и полицаите следяха никой да не бъде сниман. За първи път чувам обвиненията срещу себе си и не разбирам защо съм тук, заяви пред съда собственикът на курорта "Дюни" Стойков.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.