Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-02-2007

ЕВРОПА ИМА НАЙ-СЪВЪРШЕНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ЗА РАВЕНСТВО, КАЗА СТЕФАН ОЛСЪН ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Дискриминация в ЕС обаче продължава да има, допълни началникът на отдел "Действия срещу дискриминацията и гражданското общество" в Генерална дирекция "Заетост, социална политика и равни възможности" на ЕК.

Стефан Олсън бе сред гостите на откриването в България на Европейската година на равните възможности за всички. Конференцията, с която събитията по темата се откриват и у нас, се проведе сутринта в хотел "Шератон" в столицата и бе модерирана от директора на Европейския институт Юлиана Николова.

Влиятелната неправителствена организация Европейски институт е сред координаторите на информационните кампании по темата у нас. Министерството на труда и социалната политика отговаря за събитията у нас, свързани с годината на равните възможности.

Министър Емилия Масларова посочи, че в България вече разполагаме с необходимото модерно законодателство, изграден е институционалният механизъм за неговото прилагане. "Ние сме различни, но всеки трябва да има равни права в социалния живот, а хората в неравностойно положение се нуждаят от допълнителни усилия", обобщи Масларова и призова за общи действия, така че обществото ни да е основано на включването.

Стефан Олсън, началник отдел "Действия срещу дискриминацията и гражданското общество" в Генерална дирекция "Заетост, социална политика и равни възможности" на Европейската комисия, от своя страна, заяви: "Горди сме, че законодателството на ЕС за равните възможности е едно от най-добрите в света, ако не и най-доброто. Дискриминация обаче продължава да има - и в Съюза като цяло, и в България. Така че законодателството не е достатъчна предпоставка за борба с дискриминацията. Необходимо е да отидем по-нататък", обобщи Олсън. 

Според представителя на ЕК, разнообразието трябва да бъде използвано като предимство. "Не можем да си позволим да изключваме и изолираме никого, включително ромите, имаме нужда от таланта и способностите на всекиго, за да може Европа да остане конкурентоспособна. Основният двигател за социално включване е да поставим рисковите групи в системата на трудовия пазар", категоричен е Стефан Олсън.

В приветствие към откриващата се в България Европейска година на равните възможности за всички, посланикът на Германия - ротационен председател на ЕС - Михаел Гаер посочи, че европейците могат да научат много неща от българите, които живеят в страна с много етноси и много езици.и България е остров на социалната стабилност в региона, каза посланик Гаер. Според него, въпреки че началото на Годината на равните възможности бе поставено в Берлин, Германия няма много поводи за гордост в борбата срещу дискриминацията. Като примери той посочи по-малкия брой жени в настоящото правителство в сравнение с предишното - въпреки че канцлерът Ангела Меркел е дама. 

ПОДРОБНО ОБОБЩЕНИЕ И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "СЪБИТИЯ" НА ПОРТАЛ ЕВРОПА ТУК.

 

Проучването Евробарометър „Дискриминацията в ЕС" е поръчано от Генерална дирекция по заетостта, равните възможности и социалните въпроси към Европейската Комисия. В рамките на проучването за периода 7 - 20 юни 2006г. са анкетирани 1025 български граждани. (ВИЖ ДАННИТЕ ЗА ЕС ТУК)

Проучването показва, че много по-голям процент българи, отколкото граждани на ЕС25 заявяват, че познават представители на ромската общност (48% срещу 12% за ЕС 25), или хора от различен етнически произход (66% срещу 55%). В същото време само 8% от българите в сравнение с 35% от останалите европейци съобщават, че познават някой, който е хомосексуален. (ВИЖ ДАННИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ТУК)

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.