Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-02-2007

РИМ СЕ ПРИТЕСНЯВА ОТ ВЛИЯНИЕТО НА НАПУСКАНЕТО НА БЛЕЪР ВЪРХУ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ

Италианският и испанският премиери изразиха пълната си подкрепа за спасяването на конституцията на ЕС като посочиха, че могат да се присъединят към Германия в усилията за съживяването на документа, съобщава Euobserver.

Романо Проди и Хосе Луис Сапатеро се срещнаха вчера в Ибица и похвалиха германското председателство на съюза за опита му да премине от „фаза на стагнация към време на инициатива" за Европейската конституция.

Проди и Сапатеро, чиито страни са сред 18-те подписали документа, призоваха за решение, което ще запази същността на съществуващия текст с минимални промени, които да го направят приемлив за страните, които все още не са го подписали.

„Целта ни е да запазим основната идея за постигане на по-обединена и ефективна Европа, в която има нови начини за работа", заяви испанският премиер.

Берлин започна редица конфиденциални разговори с правителствени представители на страните-членки за да открие проблемните области в конституцията. Германският канцлер Ангела Меркел след това ще представи плана си за съживяване на договора по време на юнската среща на върха на ЕС, точно преди Португалия да заеме председателското място.

Проблемът пред юнската среща е, че тя ще бъде първата за новия френски президент, който трябва да бъде избран през април и май, но също така най-вероятно ще бъде и последната за британския премиер Тони Блеър.

Британският лидер обяви, че ще се оттегли от поста си преди новите парламентарни избори в страната му, като негов заместник ще стане най-вероятно финансовият министър Гордън Браун. Промените в кабинета в Лондон карат другите европейски страни да се чудят какво ще означава това за съдбата на преговорите за Европейската конституция.

Италианският вътрешен министър Джулиано Амато заяви, че юнската среща най-вероятно ще доведе до даването на мандат за бъдеща междуправителствена конференция за новия договор.

„Една от причините, поради които не съм сигурен, че мечтата ми ще се сбъдне през юни, е промяната във Великобритания, тъй като британският премиер може да има трудности при поемането на бъдещи ангажименти", заяви той.

Амато заяви, че британската позиция е ключова за Европа, подчертавайки: „Тези острови са важна част от Европа. Те трябва да спрат да мислят за себе си като за „Планинците". Независимо да ли им харесва, те са европейци".

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.