Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-02-2007

МДААР ИСКА ДА Е НА ПЪРВО МЯСТО ПО УСВОЯЕМОСТ С ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА “АДМИНИСТРАТИВЕН КАПАЦИТЕТ”

Девет приоритета очертава за 2007 г. ведомството на Николай Василев.

Министерството на държавната администрация да е на първо място сред останалите министерства по процент усвояемост на средства по оперативните програми - това е една от целите на МДААР, оповести на пресконференция днес ресорният министър Николай Василев. "Никой няма да ни изпревари", прогнозира той, визирайки останалите министерства, които се отговарят за оперативните програми.

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев откроява като водещ приоритет в дейността на ведомството за 2007 г. "успешното стартиране на работата" по Оперативна програма "Административен капацитет".

Първите проекти по ОПАК тръгват още тази година, няма да има проблем със сертифицирането на Управляващия орган в МДААР - прогнозира още министърът на държавната администрация.

Той и неговият екип щели до дни да изпратят ОПАК в Министерския съвет за одобрение.

"На 1 март МС ще одобри оперативните програми, а окончателните коментари на Европейската комисия по тях ще са факт в края на март" - съобщи на брифинга Биляна Раева, директор на дирекция "Управление на проекти и програми" в МДААР.

В отговор на репортерски въпрос Раева увери, че проектите, предвидени в ОПАК, допълват приоритетите на МДААР.

Mediapool: Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще изпрати допълнителна информация за ОП "Регионално развитие" до 6 март в Брюксел, съобщи в сряда заместник-министър Искра Михайлова. От Европейската комисия се интересуват от статута на болниците, читалищата и пътищата в страната. Според зам.-министър Михайлова, оперативната програма ще бъде приета до края на август. Крайният срок за одобрение на отделните програми, по които ще се финансират проекти от европейските Кохезионен и Структурни фондове, е ноември 2007 година.

Седмичникът "168 часа" припомни в последния си брой, че Националната стратегическа референтна рамка на България е била внесена за окончателно одобрение в Европейската комисия на 12 януари. Изданието цитира зам.-министъра на финансите Любомир Дацов, според когото одобрението на ЕК се очаква през април. НСРР претърпя - писа "168 часа" - неколкократни връщания от Брюксел и остри критики за качеството й.

Очакванията на кабинета са, че Европейската комисия ще одобри оперативните програми до края на септември, писа още "168 часа". Според изданието това означава, че "... първите живи пари от европейските фондове могат да влязат след 6 - 8 месеца." В материала се посочва още, че най-рано през март 2008 година България може да получи някакви пари от европейските фондове. Седмичникът цитира представители на консултантски агенции, занимаващи се с подготовка на проекти за европейските фондове - според тях България закъснява с детайлизирането на оперативните програми.

Както Портал ЕВРОПА първи писа, правителството на съседна Румъния одобри оперативните програми още на 30 януари и скоро след това ги изпрати за одобрение в Брюксел. Всяко румънско министерство, отговарящо за оперативна програма, вече има готов набор - "портфолио" с проекти, с готовност за незабавно стартиране. Министърът на обществените финанси Себастиян Владеску казва, че Букурещ и Брюксел се били договорили, някои от проектите по Структурните фондове да бъдат започнати дори преди ЕК да е одобрила докрай НСРР и ОП на Румъния. Идеята на Владеску е, европарите да потекат възможно най-бързо към новоприета Румъния.

Още за приоритетите на МДААР вижте в рубриката "Анализи".

Три четвърти от ведомствата все още не са си получили електронните подписи, и това е по тяхна вина - министър Василев каза, че ако не го сторят до седмица, ще ги назове публично. На пресконференцията стана ясно, че сред невзелите електронен подпис е и Народното събрание.

Две трети от служителите на Министерството на държавната администрация и административната реформа получиха днес сертификат за базови компютърни умения.

Представени беше и електронната визитна картичка на България, изготвена по Националната програма за присъединяване на страната ни към Европейския съюз.

Миналата година в цифри:

30 държавни служители са преминали през обучение по китайски език през 2006 г., отчетоха още от МДААР. Разбира се от езиковите курсове предпочитан е английският (12 000 служители са преминали през курсове по английски).

Най-много са служителите, преминали през самообучение по "Превенция и противодействие на корупцията" - 50 814 души и по IT умения (21 506). "Това е най-крупното еднократно обучение в европейската администрация. Няма европейска държава, която да е направила това за една година" - коментира министър Василев. Той посочи, че в началото е бил скептичен за удачността на замисъла, но "на държавните служители много им хареса". Тазгодишните обучения по антикорупция няма да са с австралийски анимационни филми, поясни министърът.

"Продължаваме борбата за аутсорсинга, сега има нежелание, на същото бяхме свидетели и при предишния мандат" - каза Николай Василев. Той изброи положителни примери за икономисване на публични разходи чрез аутсорсинг в системата на МДААР: столът на МС, Боровец, Нареченски бани, кухнята-майка в Бояна, пералнята в Бояна: спестени са над 1 милион лева, което е значително постижение в системата на МДААР, поясни Василев. "Не можем да накараме останалите да го направят. Впечатлението ми е, че този кабинет не е направил нещо особено до момента в тази област, без да коментирам, че предишни кабинети са направили недостатъчно. Това е в манталитета на нашата администрация", каза той.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.