Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-02-2007

ЮЛИАНА НИКОЛОВА – ЕДИНСТВЕН БЪЛГАРСКИ УЧАСТНИК В ТОП-ФОРУМ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Полският премиер Ярослав Качински ще участва в престижен форум за европейското бъдеще на Украйна. От българска страна ще присъства единствено Юлиана Николова.

Директорът на влиятелната неправителствена организация Европейски институт г-жа Николова ще бъде единствен представител на България на форума "Европа - Украйна" в град Вроцлав на 23 и 24 февруари.

Това научи Портал ЕВРОПА от организаторите на събитието под патронажа на кмета на Вроцлав Рафал Дуткевич.

Форумът "Европа - Украйна 2007" цели да се превърне в трибуна за "ново вдъхновение и идеи" за връзките между Украйна и европейските страни, в частност страните-членки на ЕС, пишат организаторите на форума в полския град Вроцлав.

В рамките на авторитетната международна проява среща си дават видни фигури като членът на Европейския парламент и бивш полски премиер Йежи Бусек, зам.-председателят на парламента на Литва Чесловас Юршенас, румънецът Адриан Северин - избран за председател на Делегацията ЕС-Украйна в Европейския парламент...

На политическата карта на Европа, Украйна стои като предизвикателен въпросителен знак. Изглежда светът разбра за тази бивша съветска република едва през дните на Оранжевата революция. Силната воля на Украйна да извоюва демокрация спечели възхитата и подкрепата на хора по целия свят. Обаче близо 2 години след тези повратни събития, в Украйна не се е променило много нещо; изглежда са пропуснати някои възможности - пишат организаторите на престижния форум.

Днес Европа не е особено охотна да заяви перспектива за членство в ЕС за Украйна и се задоволява единствено с това, да предложи засилване на двустранните връзки в рамките на Европейската политика на добросъседство. Няма спор обаче, че Украйна е важен играч на европейския континент и без нейно участие едва ли могат да се изработят разумни дългосрочни планове за бъдещето му. 

Сред темите, които ще бъдат обсъдени на пленарни сесии и в панелен формат, са европейските политики и инструменти към Украйна, ролята на НАТО и мястото на Украйна в енергийната политика на Стария континент.

Важен акцент в дискусиите ще са икономическите реформи в Украйна. Именно по тази тема е предвидено участието на директора на Европейския институт Юлиана Николова, която е и сред малцината експерти по евроинтеграция в България, участвала в реалния преговорен процес за присъединяването на страната ни към ЕС. "Украинската икономика и ЕС: партньор или товар?" е озаглавен панела, който ще бъде модериран от Юрий Полюнеев, директор на Международния институт по мениджмънт. Освен г-жа Николова, в панела ще дискутират - украинският депутат и член на комисията по банки и финанси Сергей Клуев, председателят на Асоциацията на румънските бизнесмени Флорин Погонару, Антъни Фишер, председател на Евро-Украинския бизнессъвет, Людвик Соболевски - председател на Варшавската фондова борса и зам.-председателят на Комисията по европейска интеграция в украинския парламент Володимир Вечерко.

Портал ЕВРОПА припомня, че неотдавна г-жа Николова и експертен екип от специалисти по евроинтеграция, сред които бившия главен преговарящ на страната ни с ЕС Владимир Кисьов, споделяха опита си с македонски министри и други представители на висшата администрация в Скопие. Визитата бе по покана на македонския вицепремиер с ресор евроинтеграция Коневска.

На форума във Вроцлав ще участват още зам.-министърът на външните работи на Чехия Ярослав Баста, зам.-председателят на румънския Сенат Теодор Мелешчану, както и много дипломати и политици от страни като Великобритания, Дания, Швеция, Австрия, Германия, Финландия, Чехия, Ирландия и др.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.