Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-02-2007

АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД СНЕ ОБВИНЕНИЯТА СРЕЩУ ДВАМА ОТ ЗАДЪРЖАНИТЕ ПО АФЕРАТА СЪС “САПАРД”

Софийският апелативен съд сне обвиненията срещу бизнесмените Людмил Стойков и Иван Иванов, разследвани за източване на пари от европейската програма САПАРД, и ги освободи от ареста, съобщава Mediapool.

Решението бе посрещнато с бурни овации от присъстващите в съдебната зала роднини, приятели и охранители на Стойков и Иванов.

В ареста остава Марио Николов, третият задържан по аферата, а съпругата му Мариана Николова във вторник бе освободена срещу 5 хил. лв. парична гаранция.

Четиримата бяха обвинени в пране на пари в големи размери, участие в организирана престъпна група и документна измама.

Те бяха обявени за част от 11-членна група, източила 7,5 млн. евро от европрограмата, заедно с още трима българи, двама германски и двама швейцарски граждани.

За тези престъпления се полага наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. На 16 февруари 2007 г. Софийски градски съд наложи на четиримата постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", която бе обжалвана.

Вчера Софийският градски съд запорира три банкови сметки на фирми, чиито управители са сред обвиняемите за източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД. Сумите, върху които държавата слага ръка са до 30 000 лв. и са за обезпечаване на предвидената в закона глоба и отнемане в полза на държавата.

Людмил Стойков е един от представителите на едрия бизнес в България. Той държи луксозния морски курорт "Дюни", чрез "Ладимекс холдинг", акционер е и в металургичното предприятие "Стомана индъстри" чрез фирмата "Еврометал". В холдинга влиза и дружеството "Еврофриго", която също е замесена в злоупотребите.

Стойков е сред хората, публично и активно подкрепили миналата есен кампанията на Георги Първанов за втори президентски мандат чрез сдружение "Съюз за Перник", в чието създаване е участвал, съобщи при началото на скандала Mediapool.

Портал ЕВРОПА припомня, че при съвместна акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Софийска градска прокуратура, Върховна касационна прокуратура и прокуратурите на Германия и Швейцария, на 13 февруари бе разкрита международна мрежа за присвояване на средства от европейските фондове по програма САПАРД.

Присвоените средства възлизат на 7,5 млн. евро. Средствата са били присвоявани от близо 2 години и седем месеца насам. В схемата участват седем българи, двама германци и двама швейцарци. Направен е обиск на 18 обекта в трите страни.

Иззети са фалшивите документи, с които са били присвоявани средствата, прокуратурата разполага и със самопризнанията на лицата, поясни тогава прокурорът от ВКП Бойко Найденов.

Средствата са били присвоявани чрез изготвяне на фалшиви документи за стари машини, които се ползват в месопреработвателната индустрия. Машините са били прекарвани през няколко европейски държави и са представени като нови.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.