Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-02-2007

КУНЕВА ПРИЗОВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ ДА ПОДКРЕПЯТ СТРЕМЕЖА Й ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Европейският комисар по въпросите за защита на потребителите, Меглена Кунева призова политическите лидери на ЕС да подкрпят стремежа й да се преосмисли политиката на ЕС за защита на потребителите, така че тя да допринесе по най- ефективен начин за основната цел на ЕС - постигане на икономически растеж и създаване на работни места и също така да свърже Европа с нейните граждани, съобщава Netinfo.

Това стана по време на „Срещата на върха за растеж и заетост", организирана от основните лица на „Европейския съвет от Лисабон".

Работите за нова стратегия за защита на потребителите са вече в ход с преразглеждането на правилата за защита на потребителите (законодателното право), започнато през февруари.

По-обхватната стратегия, която цели да преразгледа политиката на ЕС за защита на потребителите, така че тя да се изправи пред новите предизвикателства - в т.ч. световните пазари, либерализираните услуги и технологичната революция на интернет и търговията онлайн - ще бъде представена от Меглена Кунева в Страсбург на 13-и март.

Общата цел е потребителите да получат възможност и да бъдат информирани, както и да им се предложи по-голям избор и по-добри цени чрез свободен достъп до новите пазари.

„Решаващата роля на политиката за защита на потребителите за постигането на икономически растеж и създаване на работни места не е добре осъзната на ниво ЕС", каза Кунева.

„Политиката за защита на потребителите е също толкова важна, колкото и политиката за конкуренцията, за функционирането на пазарите. Един конкурентоспособен сектор на търговията на дребно е от съществено значение за конкурентоспособността. Относително малко обаче е направеното на ниво ЕС.

Надявам се да дам свобода на завършения вътрешен пазар на дребно да разгърне потенциала си. Приносът на мерките за защита на потребителите понякога е недоразбран: информирани и оправомощени потребители могат да повишат конкурентния натиск. Пазари, които отговарят на нуждите на потребителите, играят основна роля за модерната икономика, основаваща се на знанието. Потребителите често са източник на вдъхновение за новите технологии и ключов елемент за иновацията. Силно вярвам, че политиката за защита на потребителите ще бъде включена в следващото „издание" на насоките от Лисабон за икономически растеж и трудова заетост, подчерта Меглена Кунева, цитирана от Netinfo.

Приносът на политиката на ЕС за защита на потребителите, която може да доведе до растеж и заетост, включва завършване на вътрешния пазар, именно частта търговия на дребно или „от предприятие на потребител (B2C)"; съществен принос за насърчаване на конкуренцията от страна на политическите мерки за защита на потребителите. Вътрешният пазар на ЕС има потенциал да бъде най-големият пазар за търговия на дребно в света от икономическа гледна точка. Той обаче продължава да бъде силно разкъсан, като повечето сделки все още се сключват в рамките на националните пазари и без конкурентен натиск за намаляване на разликите в цените.

Един интегриран вътрешен пазар, където потребителите ще могат да сравняват цени и купуват от търговци на дребно от целия ЕС, значително би повишил конкуренцията и би възнаградил най-ефективните търговци. Той също би спомогнал за повишаване на външната конкурентоспособност на ЕС, ако той се превърне в привлекателна дестинация за клиентите на електронната търговия от целия свят, заяви Кунева.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.