Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-02-2007

МИНИСТЕРСТВОТО НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ – ОТЛИЧНИК ПО ПРОЗРАЧНОСТ НА ОПЕРАТИВНАТА ПРОГРАМА!

Ведомствата на Николай Василев и на Емилия Масларова единствени предоставиха за предварително публикуване на Портал ЕВРОПА оперативните програми, за която отговарят. Утре Министерският съвет ще разгледа програмите - не е ясно дали всички - както и Националната програма за реформи.

Оперативните програми (ОП) и Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) са от огромна важност за всяка страна-членка, защото описват начина, по който тя ще получава достъп до фондовете на Общността.

От МДААР уточниха, че Управляващият орган на ОП "Административен капацитет" все още нанася някои коментари на министерства и предстои да текстът да се изпрати в МС. Промените няма да са големи. От МТСП също казаха, че е задействана процедурата за внасяне на ОП "Развитие на човешките ресурси" на утрешното заседание на МС. 

Текстовете на ОПАК и на ОПРЧР вижте в рубриката "Портал ЕВРОПА представя".

Днес Портал ЕВРОПА постави началото на нова интерактивна рубрика за стратегическите документи, чрез които България би следвало да си осигури достъп до европейските фондове: рубриката се казва "Приоритетите на България - София-Брюксел-София" и в нея системно ще отразяваме етапите по финализиране на оперативните програми и тяхното одобряване от Европейската комисия.

За разлика от Министерството на държавната администрация и от Министерството на труда и социалната политика, другите министерства са убедени, че оперативните програми "не са публичен документ", преди да ги одобри кабинетът.

Макар че след броени часове важните документи ще бъдат в Министерския съвет, няколко министерства отказаха да ги изпратят на Портал ЕВРОПА: на транспорта, на околната среда, на икономиката и на регионалното развитие. Те обещаха да ни предоставят оперативните си програми едва след като бъдат одобрени от МС.

От Държавната агенция за икономически анализи и прогнози дори се усъмниха дали правилата за авторските права позволяват поместване на Националната програма за реформи: документ, за който ведомството отговаря и който утре също следва да бъде разгледан от министрите. От Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП) казаха, че на сайта им имало "междинна версия" на Плана. Портал ЕВРОПА установи, че сайтът не е актуализиран от 16 май насам. На 6 февруари се е състояло публично обсъждане на НПР, на което министърът на финансите Пламен Орешарски е оповестил, че документът скоро ще бъде приет от МС. Проектът на НПР, т.е. обектът на публичното обсъждане, не фигурират на сайта на Агенцията за икономически анализи и прогнози.

Портал ЕВРОПА научи, че до ранния следобед на 28 февруари в дневния ред на утрешното правителствено заседание (1 март) беше включено разглеждането само на две оперативни програми - "Конкурентоспособност" и "Техническа помощ", както и на Националната програма за реформи. Това обаче не било пречка в крайна сметка министрите да разгледат всички програми и Плана.

По предварителни информации от миналата седмица, Министерският съвет трябваше да одобри всички оперативни програми и Националната стратегическа референтна рамка на България на заседанието си на 1 март, така че около 6 март важните документи да бъдат изпратени в Европейската комисия за одобрение.

Днес Портал ЕВРОПА искаше да помести седемте оперативни програми в завършен вид - така, както отговарящите министерства ги внасят в МС. За съжаление единствено МДААР откликна на нашия призив за прозрачност. На интернет-страниците на останалите министерства фигурират доста по-ранни версии на оперативните програми и според експерти те се различават от окончателните варианти.

Междувременно вестник "Дневник" писа, че еврокомисарят по регионална политика Данута Хюбнер е похвалила вчера Румъния за това, че е успяла в рамките само на месец след присъединяването си към ЕС да предаде едновременно Националната си стратегическа референтна рамка за периода 2007 - 2013 г. и оперативните си програми. Вестник "Дневник" допълва: "Фактът, че Букурещ е предал и двата инструмента едновременно, е много добър за страната, тъй като преговорите по съгласуването им с Брюксел ще могат да вървят едновременно и да завършат в най-краткия възможен срок. Колкото по-скоро приключат те, толкова по-скоро Румъния ще може да получи достъп до европейските фондове. За България най-оптимистичните прогнози са това да стане най-рано през май, макар че според зам.-министъра на регионалното развитие Искра Михайлова, цитирана от електронното издание "Медиапул", София и Брюксел могат да се разберат чак в края на август."



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.