Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-03-2007

ЕС СЕ НУЖДАЕ ОТ НОВА СИСТЕМА ЗА ФИНАНСИРАНЕ

ЕС се нуждае от нова система за финансиране на дейностите си, без да има изключения като отстъпката за Великобритания от общия бюджет. Съюзът обаче все още не е готов да въведе европейски данък, заяви еврокомисарят по бюджета Далия Грибаускайте за Euobserver.

В интервю за изданието литовския комисар заяви, че ЕК се готви да започне в средата на годината обществени дебати за това, кои бъдещи европейски приоритети да бъдат финансирани от общата хазна. Изводите от дискусиите ще бъдат събрани в документ на Комисията, който трябва да е готов към края на 2008г.

Самата Грибаускайте е защитник на радикални промени, заявявайки: „направените преди разширяването от 2004г. реформи - особено в областта на общата селскостопанска политика - не са достатъчни".

Част от пакета за промени в европейския бюджет ще бъде начина за изчисляване на финансовия принос на всяка отделна страна-членка, тъй като сегашната система предизвиква проблеми.

Според нея всяка нова система за осигуряване на собствени ресурси, при която Брюксел набира директно средства - трябва да бъде „проста и много прозрачна". Новата система също така трябва да премахне неправомерните изключения.

Едно такова изключение е сегашната система за отстъпка на Великобритания, която от 1984г. получава годишна отстъпка на вноската си за членство. „Ние всички плащаме вноски за ООН и никой не ги оспорва, защо тогава в ЕС, която е доброволна организация и всяка страна е поискала да се включи по свое желание, някои държави искат парите им да бъдат връщани обратно?" запита Грибаускайте.

„Това е политически некоректно и не е обосновано икономически или финансово", добави тя.

Един от начините за промяна на финансовата система на ЕС, който е подкрепян от някои членове на Европейския парламент, е въвеждането на определен данък, който да замени вноските на страните-членки.

Грибаускайте обаче е „предпазлива" по въпроса за общи европейски данъци. „Всяка данъчна система се основава на институционална и икономическа интеграция. Само ако задълбочим и финализираме вътрешния си пазар, ще можем да приемем нови данъци. Никой вид данъчна система не може да бъде по прогресивна от основата си".

Тя обясни за Euobserver, че някои страни в ЕС функционират като федерации и могат да налагат федерални данъци, но „ЕС не е федерация, няма федерално правителство, а нашата интеграция се развива различно и поради това не можем да искаме общи данъци".

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.