Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-03-2007

ЛИПСВАТ СЪЩЕСТВЕНИ ПРОМЕНИ В НОВАТА ВЕРСИЯ НА ПЛАНА ЗА БЪДЕЩИЯ СТАТУТ НА КОСОВО

Преговорният екип на Белград получи измененото предложение на Марти Ахтисаари за предложение за решение за статута на Косово, съобщава Netinfo.

Последният кръг преговори за статута на Косово започна на 21 февруари, но двете делегации във Виена не успяха да постигнат компромис по главните въпроси.

Документът е изпратен и на Прищина, потвърди членът на косовския екип Ветон Сулой. В първите си съобщения за новата версия на плана на Ахтисаари електронните медии в Белград информират за оценките, според които промените на Ахтисаари не са съществени и не променят основите на принципите на документа.

Говорителят на Демократическата партия на Сърбия Андрея Младенович каза, че новото предложение е още по-лошо от предишното и няма никакво обосноваване на отнемането на територия на Сърбия.

Координаторът на преговорния екип на Сърбия Слободан Самарджич каза, че Марти Ахтисаари не е приел нито едно предложение на сръбската страна, което прави невъзможна независимостта на Косово и поради това неговото предложение за статута на Косово за Белград е "незначително".

Съветникът на сръбския премиер заяви пред медиите, че промените, направени в предложението на Ахтисаари, са малки и несъществени и като цяло Ахтисаари е приел албанските предложения.

Самарджич посочи, че Ахтисаари не е приел около 200 аргументирани забележки на сръбската страна и е "съставил цялостен документ, който води към независимост".

Председателят на Форума за етнически отношения Душан Янич твърди, че основната идея - независимост на Косово не е променена в документа на Ахтисаари и не са приети всички предложения на Белград, с които сръбската страна искаше да предотврати такъв сценарий.

Янич обаче посочи, че в предложението има много промени и приети предложения в сравнение в първоначалния текст и не може да се каже, че това е същият текст. Той обаче си остава същият, когато става дума за основните принципи и основната ориентация.

Президентът на Косово Фатмир Сейдиу каза, че Прищина е доволна от новата версия на плана, защото първите анализи показват, че в него няма по-съществени промени, които могат да повлияят на същината на предложението.

Прищинският всекидневник "Експрес" посочва, че промените например се отнасят до развитието на отношенията между Сърбия и косово по утвърждаванeто на статута и има намеса в онази част от пакета, отнасяща се до безследно изчезналите, разселените и бежанците. Променен е срокът за разформироване на Корпуса за защита на Косово.

Най-значителната част, в която Ахтисаари е направил промени, е частта за приемането на конституцията на Косово, където според източник на изданието са приети исканията на косовската страна, което ще облекчи работата на парламента на Косово при приемането на новата конституция, съобщава Netinfo.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.