Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-03-2007

ЕВРОПЕЙСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ ИСКА ДА ИЗКЛЮЧВА СДС

Ръководството на Европейската народна партия препоръчва на политическото бюро да прекрати членството на СДС в партията, се казва в официално съобщение на ЕНП, цитирано от News.bg.

Предложението за изключването е заради участието на лидера на СДС Петър Стоянов в така нареченото Движение за европейски реформи, се казва още в съобщението.

"Не е съвместимо партия член на ЕНП да се присъединява към подобна инициатива и в същото време да остане в нашата партия. ЕНП е посветила дейността си на реформите в ЕС и ние сме отворени за конструктивен диалог с нашите партньори от други организации, но в същото време очакваме СДС да бъде лоялен към задълженията на членството си", заявява председателят на ЕНП Вилфред Мартенс.

Учредителите на движението са лидерът на британските консерватори Дейвид Камерън и чешкият премиер Мирек Тополанек.

голям размер
В предаването "Тази сутрин" по бТВ Петър Стоянов коментира този въпрос, като заяви, че СДС поддържа близки връзки с британските консерватори, с които са на една позиция за нуждата от реформи в Европейския съюз.

Тази позиция не се споделя от Европейската народна партия и от нейния председател Вилфред Мартенс и това според Стоянов е причината за вътрешните разногласия в ЕНП.

Въпреки това Стоянов декларира, че СДС не възнамерява да напусне партията и ще оспорва пред бюрото на Европейската народна партия предложението за изключването й заради участие в учредяването на движение за европейска реформа.

Стоянов заяви, че категорично не приема аргументите на председателството, тъй като новоучреденото движение не е партия, а идеен клуб за реформиране на ЕС, нещо, което е желание на мнозинството европейски граждани.

"СДС е партия, която трябва да защитава интересите на българските граждани - а не да козирува всеки път, когато от ЕНП наредят нещо. Да ме извините за крайния израз -или сме партия, която се занимава с политика, отстоява своите позиции или сме подразделение на някаква европейска партия - с цялото уважение, което имам към ЕНП.

Смисълът й се състои в многообразието на мнения и нямаме никакво намерение да стоим като бедни роднини в ЕС - и като държава, и като партия, да чакаме непрекъснато някой какво ще ни каже и да навеждаме сконфузени глава, когато някой ни размахва пръст", подчерта Стоянов, цитиран от News.bg.

При отстояването на каузата си СДС очаква подкрепа от другите български десни партии, които членуват в ЕНП - БЗНС Народен съюз, Демократическата партия и ДСБ.

голям размер
Ще искам да се свика извънредно заседание на Националния съвет на СДС, на което Петър Стоянов да изложи своите аргументи за този ход от негова страна. Това каза в кулоарите на парламента депутатът от СДС Надежда Михайлова за Агенция "Фокус". Това предложение Михайлова определи като "сериозен удар върху СДС". "Това бе логична последица от последователната политика на Петър Стоянов за изолиране на Съюза на демократичните сили", подчерта Михайлова.

Тя бе категорична, че ЕНП е най-голямата фракция в Европейския парламент и със случилото се СДС губи най-добрия си инструмент за правене на политика в Европейския съюз. "ЕНП изигра огромна роля за приемането на България в Европейския съюз и бе политическата фракция, която най-много подпомагаше демократичните процеси у нас", допълни Михайлова.

Надежда Михайлова каза още, че е много важно да се чуе позицията на Националния съвет на СДС за това, което се случва. "През последните месеци Петър Стоянов употребяваше СДС за личните си интереси", посочи народният представител от ОДС.
На въпрос дали може да се стигне до смяна на лидера на СДС, Надежда Михайлова обясни, че това ще реши Националния съвет на партията.

голям размер
СДС допусна тежък политически гаф.Това заяви за "Фокус" Константин Димитров, член на Националното ръководство на ДСБ и кандидат за евродепутат.

"Това поведение на СДС се възприема като всяване на разкол в ЕНП. Показателно е това, че е била оттеглена и поканата към Петър Стоянов да присъства на срещата на върха на партията. Очевидно СДС е нежелан партньор", посочи Димитров. Той бе категоричен, че много сериозно трябва да се възприеме тази единодушната позиция на цялото ръководство на ЕНП.

"Кризата вътре в СДС се прехвърля и в ЕНП", заяви Димитров

Поведението на Европейската народна партия е странно. Това каза пред Агенция "Фокус" Мартин Димитров, член на НИС на СДС и кандидат за евродепутат, по повод съобщението на ЕНП, в което се препоръчва на Политическото бюро на партията да прекрати членството на СДС.

голям размер
"Учуден съм от това развитие на нещата. Очевидно се чувства напрежение в ЕНП, което за мен е прекомерно. Не трябваше да реагират толкова притеснено на нашето участие в това движение. Участието там е наша принципна позиция, която е взета заради хората, които подкрепят СДС. Нямаме колебания", посочи Димитров. Според него това съобщение е по-скоро една настоятелна молба на ЕНП - СДС да не продължава участието си в движението. "Може да се разглежда и като ултиматум", добави Димитров. Той обясни, че "Движение за европейска реформа" е идеологически клуб, в който се обсъждат важни въпроси за ЕС. Целта е дискусиите да се бъдат пренесени и в ЕНП.

"Тази тема трябва да бъде разгледана от НИС на СДС, ако се наложи и от Националния съвет на СДС", посочи Димитров.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.