Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-03-2007

ЧУЖДА СЛУЖБА ПРИТЕЖАВА ДОКАЗАТЕЛСТВА, УЛИЧАВАЩИ ЛЮДМИЛ СТОЙКОВ ПО АФЕРАТА САПАРД

Освободеният от съда бизнесмен Людмил Стойков е бил засечен от чужда служба със специални разузнавателни средства , които го свързват с останалите участници в схемата, по която бяха източени 7.5 милиона евро от програма САПАРД, съобщава Mediapool, позовавайки се на БНР.

Стойков бе освободен от Софийския апелативен съд след двуседмичен арест, тъй като магистратите не намериха доказателства за вината му. Без мярка за неотклонение се размина и Иван Иванов, в чиято птицекланица бяха открити някои от машините, чийто внос с фалшифицирани документи са обект на разследваното престъпление.

По аферата "САПАРД" освен седем българи бяха уличени и двама германски и двама швейцарски граждани, които са в задържани в страните си.

Разследващите възнамерявали на този етап да не представят разпечатките от разговорите, за да не бъде подпомогната защитата на Людмил Стойков. Материалите щели да бъдат приложени при внасянето на обвинителния акт срещу групата.

След като бе пуснат ареста преди две седмици, Стойков каза, че ще води собствено разследване как името му било замесено в аферата с месопреработвателните машини. Бизнесменът, който е собственик на курорта "Дюни" и "Стомана индъстрис", притежава модната компания "Ивет фешън" и е цесионер на дълга на БДЖ към НЕК, бе сред най-активните поддръжници в кампанията за преизбирането на президента Георги Първанов. Той твърди, че чрез оглавяваното от него сдружение "Съюз за Перник" е оказвал само "морална" подкрепа на Първанов.

Западните служби настояват българската прокуратура да ускори възлагането на съдебна поръчка, която да установи връзката на Людмил Стойков и Марио Николов, също обвиняем по аферата негов съдружник, с банкови сметки на офшорна фирма, чрез които е станало източването на средствата.

Mediapool съобщава, че до момента са изпратени съдебни поръчки до Белгия, Ирландия и Кипър, като предстои такива да бъдат поискани и от Германия и Швейцария. Все още няма конкретен заподозрян от Държавния фонд "Земеделие", който да е свързан с аферата. Веднага след нейното оповестяване от прокуратурата съобщиха, че е невъзможно схемата да действа без подписа на някои от висшите държавни чиновници.

От чужбина имали намерение уличените българи да бъдат задържани по силата на европейската заповед за арест и те да бъдат съдени в Германия.

Другата седмица в София ще пристигнат представители на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), които да се запознаят с хода на разследването у нас. Сигналите за злоупотребите по САПАРД бяха подадени на българските власти именно от ОЛАФ.

Междувременно по време на днешния парламентарен контрол министърът на земеделието Нихат Кабил отговаряше на депутатски въпроси по проблемите със САПАРД.

Осъзнавам своята отговорност. Ще усвоим 100% от средствата по САПАРД.

Това заяви земеделският министър Нихат Кабил по време на парламентарния контрол, отговаряйки на въпрос „Защо служителите му са допуснали сключването на 309 договора (20% от всички сключени договори) по програма САПАРД в нарушение на критериите на ЕС, което е довело до анулирането им", съобщава News.bg.

Ние трябва да бъдем на висота, защото нарушения винаги е имало - и в Европейския съюз, и ние трябва да сме на крачка пред измамниците, заяви министър Кабил, като подчерта, че отговорността за някои нарушения е не само на служителите от програма САПАРД, но и на съответната агенция от Министерството на финансите.

Нихат Кабил заяви, цитиран от News.bg, че няма да прекрати договорите за наем на офисите на фонд "Земеделие" в Пловдив и Разград.

Вчера съдът отстрани от длъжност директора на фонд земеделие Асен Друмев за сключване на неизгодни договори за наем за двата офиса на агенцията.

Наемите на двата офиса на фонд "Земеделие" са по-ниски от размера на средните за района наеми, уточни Нихат Кабил.

„Невъзможно е да прекратя договорите, при положение че всички възможности за наемане на сгради в двата града са изчерпани", допълни той.

На обвиненията, че двата офиса в Разград са собственост на активист на ДПС, министърът отговори, че няма значение чия собственост са офисите, след като е трябвало да се намери подходяща сграда за тях.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.