Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-03-2007

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ОБСЪЖДАТ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ВКЛЮЧВАНЕТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КИПЪРСКИТЕ ТУРЦИ В ЕП

Лидерите на парламентарните групи в Европейския Парламент днес обсъждат спорен доклад, предлагащ идеята за представители на кипърските турци в парламента, както и даването на статут на официален език на ЕС на турския, съобщава EUobserver.

Секретният доклад, видян от EUobserver, е подготвен от „Контактната група на високо ниво за връзки с кипърската турска общност в северната част на острова" - група от европейски депутати от различни политически сили, създадена от парламента през септември 2005г.

Контактната група е създадена за да помогне за преодоляването на изолацията на кипърските турци, която последва отказа на кипърските гърци да подкрепят плана на ООН за референдум за обединяването на острова през 2004г. в навечерието на приемането на Кипър в ЕС.

Проваленият референдум означаваше, че Кипър се присъедини към ЕС като разделен остров, оставяйки турската общност извън териториите, в които се прилагат законите на ЕС.

Докладът на контактната група технически е вътрешнопарламентарен документ, запознаващ лидерите на парламентарните групи с дейността на контактната група и призоваващ ги да удължат мандата на групата до европейските избори през 2009г.

Членовете на групата, съставена от осем депутати от различни партии, проведоха напрегнати дебати за точните думи, използвани в доклада, който посочва, че „мненията се различават по няколко въпроса".

Един от спорните параграфи е по въпроса дали да се даде някаква форма на представителство на кипърските турци в ЕП, тъй като всички 6 представители на Кипър в парламента, в момента са от гръцката общност.

докладът посочва, че „кипърските турци потвърдиха пред групата желанието си да изпратят свои представители в ЕП" - формула, изразяваща компромис между зелените, либералите и социалистите, които подкрепят желанието и представителите на ЕНП, които остро му се противопоставят.

"Исках доклада официално да предложи кипърските турци да могат да изпратят свои представители в Европейския парламент", заяви германският зелен депутат Джем Йоздемир, но добави, че след несъгласието на десните е приел втората най-добра възможност „да цитира желанието" на кипърските турци.

Според Йоздемир тези представители могат да получат статут на „наблюдатели", какъвто имаха българските и румънските представители в парламента преди присъединяването им.

Карин Рестариц, австрийски либерал, заяви че турските представители трябва освен това да имат правото да участват в обсъжданията.

Но Франсоаз Гротет, френски консерватор и координатор на групата, отхвърля участието на кипърски турци в ЕП. „Северната част на острова не е призната от никоя страна освен Турция. Така че в сегашния правен контекст не е възможно да има наблюдатели от северната част на острова", заяви тя.

Докладът на контактната група няма да бъде представен за гласуване в парламента, като в същото време няма и статут на доклад или резолюция на ЕП.

Симпатизиращите на каузата на кипърските турци депутати обаче посочват, че доклада е първият документ на ЕП, който споменава идеята за представителство на кипърските турци, като в същото време твърдят, че това все пак е „официален" документ.

Докладът е и първия документ на ЕП предлагащ даването на официален статут в ЕС на Турския език след приемането на разделения остров през 2004г.

По този въпрос се посочва, че „групата смята, че признаването на турския език като официален език на ЕС съществено ще облекчи контактите на съюза с турската общност".
твърде вероятно е обаче групата на ЕНП да се опита да блокира действията за даване на официален статут на езика и евентуални срещи с комисаря по езиковото многообразие Леонард Орбан. Г-жь Гротет заяви: „докато обединението на острова не приключи, въпросът за турския език не е в програмата".

Парламентарни представители заявиха, че докладът вероятно няма да бъде приет без дискусии, като председателят на ЕНП Жозеф Дол остро се противопоставя на възможността групата да надхвърли правомощията си чрез намеса в дипломацията на ЕС по чувствителния кипърски въпрос.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.