Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-03-2007

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ИЗБРА ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА ЗА МИНИСТЪР ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЪПРОСИ

Със 157 гласа "за" , 54 "против" и един "въздържал се" депутатите избраха Гергана Грънчарова за министър по европейските въпроси, съобщи Агенция "Фокус" .

След гласуването Грънчарова положи клетва.

В решението, прието от парламента, се уточнява, че министърът по европейските въпроси не ръководи министерство. Като член на правителството министърът по европейските въпроси ще участва в управлението на страната и провеждането на държавната политика, като по този начин се осигуряват условия за подобряване на координацията и възможностите за по-оперативно вземане на решения, свързани с членството ни в Европейския съюз.

С решение на Народното събрание от 21 декември 2006 година Меглена Кунева беше освободена от поста министър по европейските въпроси, заради назначаването й като еврокомисар от 1 януари 2007 година, което наложи назначаването на нов човек на поста.

По време на обсъждането на предложението за назначаването на Грънчарова от опозицията поставиха въпроса необходим ли е на българското правителство такъв министър.

Депутатът от ОДС Мартин Димитров заяви: "У нас в условията на подобна управляваща коалиция желанието за министерски постове е доста завишено. Ако се сляпо се следва схемата 3:5:8, това не е добър сигнал. Мартин Димитров призова министър-председателя Сергей Станишев да посочи конкретно какво ще върши министърът по европейските въпроси.

Веселин Методиев от ДСБ каза от парламентарната трибуна, че тяхната група няма да подкрепи тази промяна в Министерския съвет. Като причина той посочи, че в едно Народно събрание, където има мнозинство, което договаря помежду си състава на кабинета, има и опозиция, която не е съгласна с цялостната политика на правителството. "Всяка промяна, забавена във времето, поставя въпрос защо се извършва. Защо трябваше да се чакат три месеца и да бъдем свидетели на медийните обяснения, за става дума за пазарлъци в управляващата коалиция?", попита Методиев.

От своя страна Пламен Панайотов от НДСВ посочи, че наличното коалиционно споразумение е последният аргумент управляващата коалиция да предложи Грънчарова за министър по европейските въпроси. Аргументите за предлагането й били далеч по-дълбоки. Сред тях са разбирането на управляващата коалиция, че процесът на европейската интеграция не свършва на 1 януари 2007 година.

Управляващата коалиция счита, че евроинтеграцията на България е процес, който тепърва ще се задълбочава. "Страната ни трябва да продължи да се интегрира в принципите и политиките на Европейския съюз", каза още Панайотов.




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.