Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-03-2007

ЕК ОДОБРИ НА ПЪРВА ПРОЦЕДУРА ОПЕРАТИВНАТА ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА 2007-2013 Г.”


Оперативната програма „Околна среда 2007-2013 г." мина през първата процедура на одобрение от Европейската комисия, съобщи Netinfo, позовавайки се на информация от Министерство на околната среда и водите.

Писмото за това беше получено седмица, след като тя беше изпратена в Брюксел.

Първоначалната оценка на ЕК е, че програмата съдържа всички необходими компоненти. През следващите два месеца генералните дирекции на ЕК ще направят преценка за приноса на оперативната програма по отношение на хармонизацията на политиката на България с тази на съюза.

Това е първата оперативна програма, която е счетена за приемлива от страна на ЕК и ще бъде представена за детайлно обсъждане в дирекциите. Оперативната програма "Околна среда 2007-2013 г." бе изпратена в ЕК на 5 март 2007 г. Очаква се да бъде официално одобрена най-късно през юли. Тогава ще бъдат одобрени и критериите за избор на проекти и ще стартират първите процедури по набиране на проектни предложения.

Изпълнението на програмата ще се подпомага от кохезионния фонд и европейския фонд за регионално развитие. Общият размер на средствата, определени за програмата, е приблизително 1.8 милиарда евро. От тях 1.466 млрд. евро са средства от кохезионния фонд и европейския фонд за регионално развитие, а 334 млн. евро са национално съфинансиране.

Бенефициенти по оперативната програма могат да бъдат общинските администрации, ВиК дружества, регионалните дирекции на МОСВ и МЗГ, както и неправителствени организации.

В рамките на оперативната програма са определени 4 приоритета за финансиране - подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места с над 2000 еквивалент жители, подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци, опазване и възстановяване на биологичното разнообразие и осигуряване на техническа помощ за управлението и изпълнението на оперативната програма.

Около 70 на сто от общия бюджет на програмата са заделени за подобряване на водната инфраструктура в страната, около 21 на сто са предназначени за управление на отпадъците и около 6 процента са за опазване на биологичното разнообразие. Оставащите около 3 процента са предвидени за техническа помощ за управлението на оперативната програма. В момента в процес на подготовка са 37 проекта на обща стойност около 778 млн. евро. От тях 21 са в сектор „води" и 16 в сектор „отпадъци". Проектите се подготвят основно със средства от програма ИСПА.

Можете да се запознаете с пълния текст на оперативната програма тук.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.