Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-03-2007

ПРЕЗИДЕНТСТВОТО НЕ КАЗВА ДАЛИ ЩЕ ВЪРНЕ ПАРИ НА РАЗСЛЕДВАН БИЗНЕСМЕН

Не коментираме хипотези - така от "Дондуков" 2 отговориха на въпрос дали президентът Георги Първанов ще върне парите, които е получил като дарение за предизборната си кампания от разследвания по аферата САПАРД бизнесмен Людмил Стойков, съобщава "Дневник".

Бизнесменът беше задържан по подозрение, че е участвал в схема за източване на 7.5 млн. евро. Вестник "Капитал" публикува отчета за финансирането на кампанията на Първанов, внесен в Сметната палата.

От документа става ясно, че Стойков, собственик на курорта "Дюни" и на металургичния комбинат "Стомана индъстрис", е дарил 50 хил. лв. Първоначално Стойков отрече да е финансирал политически партии или прояви, пред "Капитал" обаче заявява, че това вероятно е станало, докато е бил в чужбина. Той потвърждава, че две от фирмите в списъка на дарителите - "Еврометал" ООД и "Ладимекс" ООД, са негови. Те са внесли по 25 хил. лв. Същата сума е дадена за кампанията от фирма, в която собственик е съдружник на Стойков. По закон даренията от фирми не могат да надхвърлят 30 хил. лева, а от физически лица - 10 хил. лв.

От прессекретариата на президента коментираха, че фирмите са подписали декларации за почтеност, преди да сключат договори за даренията. С тях те удостоверяват, че отговарят на законовите изисквания - да не са смесени дружества с повече от 25 на сто чуждестранно участие, нито с повече от 50 на сто държавно или общинско участие. Към онзи момент "не е имало информация за нарушения или съмнения в почтеността им", допълниха от "Дондуков" 2.

Сред дарителите за кампанията на Първанов са бизнесмени, министри, депутати, става известно от доклада пред Сметната палата. От името на Висшия съвет на БСП премиерът и лидер на партията Сергей Станишев е внесъл 30 хил. лв., а шефът на инициативния комитет и министър на културата Стефан Данаилов - 4 хиляди. Депутатът Мая Манолова - 5 хил. лв. Двама президентски съветници - Цветан Сивков и Пламен Киров, са дарили съответно 6 и 5 хил. лева. През октомври Първанов назначи Киров за съдия в Конституционния съд.

Максималното дарение от 30 хил. лв. е направила фирма "Консул" ООД, собственост на Димитър Консулов, който произвежда майонезата "Краси" и бутилираната минерална вода "Хисар". Други 25 хил. е осигурила фирмата "Търговски център - Илиянци 2002" ООД, в която съдружник е бизнесменът Манол Велев, съпруг на шефката на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева. Дарение от 23 хил. лв. е направила и фирмата "Тръст асет мениджмънт" ЕООД, собственост на великотърновския бизнесмен Румен Христов, който купи бившата резиденция на Тодор Живков "Арбанаси палас" след смъртта на Илия Павлов. Собственикът на футболния клуб "Левски" Тодор Батков е дарил 9 хил. лв., председателят на управителния съвет на "Металснаб холдинг" Александър Кашукеев - 1000 лв., също толкова е внесъл бившият началник на Строителни войски ген. Радослав Пешлеевски, съобщава "Дневник".




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.