Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-03-2007

ЕС ПОДГОТВЯ НАЙ-ВАЖНАТА СИ ЦИВИЛНА МИСИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА КРИЗИ

Полицейската мисия на ЕС в Косово, която предвижда планът за бъдещия статут на областта, ще бъде безпрецедентна по размерите си досега цивилна операция за управление на кризи, предаде БНР.

Тази мисия от 1500 души ще бъде най-важната цивилна мисия за управление на кризи, организирана досега, се посочва в документ, подготвян от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана и еврокомисаря по разширяването Оли Рен.

В текста, който ще бъде обсъден от външните министри на 27-те страни членки на евросъюза в Бремен в петък, се прави предварителна оценка на тази мисия. Предвиждат се 90 милиона евро за установяването на мисията, които може да бъдат намалени до 50 милиона евро, ако се използва оборудването, което вече е на място, т.е. това на мисията на ООН в Косово/ЮНМИК/, плюс по 120 милиона на година.

Според подготвяния документ полицейската мисия на ЕС, която ще бъде напълно оперативна след преходния период от 120 дни, предвиден от плана за бъдещето на Косово на пратеника на ООН Марти Ахтисаари, ще трябва да остане в областта за минимум две години. Реализирането на тази полицейска мисия в Косово зависи от това дали Съветът за сигурност на ООН ще одобри плана на Марти Ахтисаари за Косово, който препоръчва международно наблюдавана независимост за областта. Планът трябва да бъде обсъден от Съвета за сигурност следващата седмица, посочва БНР.

Солана и Рен оценяват също колко ще струва бюрото на бъдещия международен цивилен представител, който ще е и представител на ЕС - 18 милиона евро за установяването му, плюс още 14 милиона на година. В крайна сметка според този документ за първите три години /2008-2010 г./ ще са необходими между 1,3 и 1,5 милиарда евро международно финансиране, като ще трябва Косово също да отдели някакви средства. Този бюджет включва финансирането на международното присъствие в Косово, а така също всички останали икономически и политически нужди/прехвърлянето на компетенциите от ЮНМИК върху косовските власти, инфраструктурата, инвестициите.../, уточнява източникът от ЕС.

ЕС, който ще поеме по-голяма отговорност след приемането на статута на Косово, е готов да поеме една значителна част от тази сума, но европейският бюджет няма да стигне. Оли Рен посочи миналата седмица, че ще призове в петък в Бремен страните-членки да подпомогнат финансирането. Освен това трябва да бъде организирана и донорска конференция, според източника на агенция АФП.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.