Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-03-2007

И БЪЛГАРСКИЯТ ДОКЛАД ПРИСТИГНАЛ В БРЮКСЕЛ, ОБЯВИ ЕВРОКОМИСИЯТА

Европейската комисия е получила и българския, и румънския доклад, които двете новоприети страни трябваше да предадат най-късно до утре.

По-рано днес електронното издание EUexpands, базирано в Брюксел, цитира източници в Европейската комисия, че е получен само румънският доклад за реформите в правосъдието до края на това тримесечие. Българският доклад (приет вчера от кабинета - бел. ред.) все още не е пристигнал в ЕК и експертите на институцията го чакат.

По информация на News.bg говорителят на комисията Марк Грейк е съобщил, че следващият месец Брюксел ще изпрати у нас експертна мисия, която да удостовери постигнатия напредък. Допълнителната експертна мисия ще бъде осъществена заедно със страните членки и ще продължи една седмица. Целта й ще бъде да установи на място изпълнението на отделните показатели от мониторинговия механизъм. За да може да се получат най-пълни и най-подобни данни ще се разчита на разнообразни източници на информация, включително и на неправителствени организации, заяви Маркс Грейк, цитиран от News.bg. Проверките ще се разпростират и в области, предизвикали загриженост при последните оценки на готовността ни за членство, каза още говорителят и посочи конкретно селското стопанство и безопасността на храните. Марк Грейк припомни, че Европейската комисия ще изготви свой доклад през юни. Той ще бъде представен на Европейския съвет и на Европейския парламент и от тях ще зависи дали ще бъдат активирани предпазни клаузи.

EUexpands припомня, че и България, и Румъния са изправени пред риск от активиране на предпазна клауза, в случай, че Брюксел констатира недостатъци в съдебната система. Дава се пример за такъв недостатък - Румъния не успя да прокара през парламента закон, с който се създава Национална агенция за интегритет, въпреки че страната бе поела ангажимент тя вече да е създадена.

Като успех Румъния представя ареста на 200 души от септември миналата година по обвинения в корупция. Има обаче голямо забавяне в съда по делата за корупция. Цитира се също информацията от неполучения все още в Брюксел български доклад, където са е отчетено "решаване на 300 случая на корупция и 140 случая на организирана престъпност". България - пише EUexpands, цитирайки френски медии, има трудности в справяне с контрабандата и мрежите за трафик на дрога.

EUexpands посочва, че Румъния и България трябва до 31 март да изпратят и доклади за реформата в земеделието, където също съществува заплаха от предпазна клауза. Днес следобед румънският доклад за земеделската реформа ще бъде в Брюксел, съобщава EUexpands и пояснява, че ответният доклад на Европейската комисия за реформите в земеделието и в двете страни ще бъде представен през септември.

News.bg: "Българските власти не са направили нищо, за да осъдят поне една от ключовите фигури, свързани с трафика на дрога, прането на пари или злоупотребите с финансови средства. Това е заявил неназован европейски дипломат в София пред журналисти от информационните агенции. "Жалко е за българите и европейците, които страдат от последиците от подобна безнаказаност", е казал още дипломатът. Той е изтъкнал напредъка на България и Румъния в съдебната реформа и в борбата с корупцията, но според него направеното не е достатъчно." 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.