Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-04-2007

РАЗПОЛАГАМЕ С ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ДОКЛАДА НИ ДО ЕК ЗА КОРУПЦИЯТА И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!

Портал ЕВРОПА обобщава какво записа кабинетът Станишев в доклада си до Европейската комисия по шестте benchmarks - показатели за напредък, фиксирани в последния преди присъединяването ни мониторингов доклад. Освен пълния текст на доклада, към него има седем приложения. В рубриката "Анализи" синтезираме най-важното и се спираме на предстоящата мисия през април у нас на евроексперти, които "да оценят оцененото"...

Докладът на правителството за напредъка по "шестте критерия" се основава на позитивни данни от проучвания на Центъра за изследване на демокрацията и Transparency International. В доклада е споменато международното разследване на злоупотреби по САПАРД. През април предстои визита на три групи евроексперти, които да оценят на място отчетеното от София преди юнския доклад на ЕК. Българското правителство би искало да има ясен механизъм за оценка на нашия напредък, а експертите на Комисията да не се отклоняват от шестте benchmarks. 

Междувременно ДПА оповести, че ЕК е заплашила и България, и Румъния с налагането на "санкции заради бавното темпо" на реформите, което според авторитетната германска агенция означава, че сме "изправени пред налагането на предпазни клаузи (по Глава 24 "Правосъдие и вътрешни работи", бел. ред.) заради борбата с корупцията, липсата на независимо правосъдие и действащи институции, сигурността на храните и отглеждането на домашни животни."

Какво пише в доклада - вижте в рубриката "Анализи" на Портал ЕВРОПА!

През април - мисия на евроексперти в България

Между 10 и 17 април в България ще пристигнат експерти на Еврокомисията, които да оценят на място напредъка по шестте критерия. Експертите са разделени на три групи, които ще проучват реалното състояние на нещата едновременно: за съдебната система, за борба с корупцията и за организираната престъпност.

В момента Брюксел и София уточняват програмата на трите групи експерти за посещението им страната. Портал ЕВРОПА научи, че българското правителство иска конкретните задачи и мисията на евроекспертите за предстоящото им посещение в София да бъдат формулирани по по-конкретен начин, т.е. да не се отклоняват от benchmarks. България иска да се изработи ясна методология и механизъм за оценка на нашия напредък; да няма "широки интерпретации" да не се смесват benchmarks "с други въпроси". Под въпрос е освен това дали на планираните срещи на евроекспертите с наши неправителствени организации ще могат да присъстват журналисти, както предлага ЕК. Обсъжда се също дали разкритията за организираната престъпност ще се публикуват, или просто обществеността ще бъде информирана, че такива разкрития има. София настоява информирането на обществеността да се случва само когато е "уместно". Не се знае и дали ще има среща на групата евроексперти по съдебна система с представители на българското Министерство на правосъдието. Подлежи на уточняване също дали групата по борба с организираната престъпност ще може да се запознае с конкретни случаи - т.нар. case studies.

За всичко това - вижте рубриката "Анализи" на Портал ЕВРОПА.

И още приятни четива, свързани с темата, от архива на Портал ЕВРОПА:

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.