Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-04-2007

ЕС ГОТОВ ДА ЗАПОЧНЕ МИСИЯТА В КОСОВО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ, НО НЕ ВСИЧКИ СТРАНИ-ЧЛЕНКИ СА СЪГЛАСНИ С ПЛАНА НА АХТИСААРИ

Според третия доклад на екипа на ЕС за планиране на бъдещата мисия в Косово /EUPT/ за напредъка в подготовката на мисията на ЕС в областта на правосъдието и полицията /ESDP/, с който разполага сръбският вестник "Вечерне новости", Съветът за сигурност на ООН ще приеме нова резолюция за Косово през месец май, а ЕС би трябвало да поеме изцяло правомощията от мисията на ООН в Косово ЮНМИК през септември, съобщава Netinfo.

Според доклада в средата на май след приемането на резолюцията Съветът на ЕС ще приеме Концепция за операцията /Konops/ и ще бъде назначен ръководител на мисията ESDP. През юли и август ще се навлезе в заключителната фаза от подготовката за изграждане на мисията ESDP, като тогава ще бъде нает персонал и ще бъде набавено необходимото оборудване. В началото на септември и по-точно на 7 септември ЕС ще поеме изцяло ролята си, а ЮНМК и EUPT приключват работа, посочва Netinfo.

Междувременно Euobserver съобщи, че по време на неформалната среща на европейските външни министри в Бремен, група европейски страни са обявили, че не подкрепят плана на Ахтисаари за „контролирана независимост" на Косово.

Словакия, Румъния и Гърция се изказаха против плана на ООН, като дипломатически източници съобщават, че Испания и Италия също имат резерви към проекта.

„Подчертах - както вече бе обсъждано в словашкия парламент - че при бъдещите преговори трябва да взимаме предвид законните интереси на двете страни - Белград и Прищина", заяви за изданието словашкият външен министър Ян Кубис.

„Като говорим за разделянето на страни, това може да доведе до ежегодни промени на картата на Европа", заяви испанският външен министър Алберто Наваро.

Германското председателство на ЕС омаловажи разделението, което засяга най-вече съседите на Сърбия или страни със сепаратистки настроени малцинства, като Испания наприме. „Знам, че има различия между страните-членки. Не смятам, че намалява подкрепата за плана на Ахтисаари", заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Говорител на косовския премиер Агим Чеку заяви по повод ситуацията: „Ако ЕС не може да се споразумее за обща позиция по Косово, то ние сме притеснени за състоянието на европейската външна политика. Къде е добавената стойност на Европа? Времето за действие е сега."


По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.