Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-04-2007

ПОЛША МОЖЕ ДА ВДИГНЕ ВЕТОТО ВЪРХУ ПРЕГОВОРИТЕ С РУСИЯ

Изглежда, че шестмесечната блокада на преговорите между ЕС и Русия за сключването на договор е на път да бъде разрешена, след като Полша вчера обяви, че е готова да вдигне ветото си върху преговорите, въпреки че Русия продължава да не разрешава внос на полско месо, съобщава EUobserver.

Полският посланик в ЕС Ян Томбински заяви вчера по време на редовната среща на европейските посланици в Брюксел, че Варшава е готова да вдигне блокадата, посочва полския вестник „Газета Виборжа".

Вестникът посочва, че предложението на Томбински не е свързано с някакви специални условия. Това обаче няма да е първия път, когато полски представители дават надежда за скорошно разрешаване на конфликта и след това се отдръпват, коментира EUobserver.

„Надяваме се споразумение за преговорите с Русия да бъде прието официално на някоя от следващите срещи на европейските външни министри", заяви германски дипломат за полския вестник. 19 или 23 април са датите, на които се очаква да бъде представено полското решение.

Ако това бъде постигнато, ЕС може да започне преговорите за договор с Русия още на срещата на високо равнище в Самара на 18 май.

Полша наложи вето през миналия ноември, тъй като според Варшава руското ембарго върху полско месо и зеленчуци, причиняващо загуби от 400 млн. евро годишно, е политически ход, а ЕС не е показал солидарност с новите страни-членки от бившия източен блок.

Финландското и германското председателства на ЕС поставиха въпроса пред руския президент Владимир Путин, а Европейската Комисия се съгласи да предостави допълнителни гаранции за сигурността на храните.

Последният доклад на Брюксел за полските храни, представен миналия петък, обаче не впечатли Москва. „Първоначалният преглед на материалите... показва, че те са неадекватни", заяви в понеделник ръководителят на Росселхознадзор Сергей Данкверт и призова за нови проверки.

Все още не е ясна причината за завоя в полската позиция - Варшава може би чувства, че е показала проблема с европейската солидарност, може би си е осигурила клауза за енергийната солидарност в европейската конституция, или просто се надява Русия да отговори на приятелския жест, коментира EUobserver.

Междувременно Литва заплаши да наложи вето върху преговорите с Русия, освен ако Брюксел не накара Москва да изпълнява задълженията си около петролопровода, снабдяващ литовската рафинерия „Мазейкиу". Русия затвори тръбопровода преди девет месеца, като според Вилнюс това е поредната политическа игра.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу пренебрегваше в продължение на осем месеца литовските оплаквания, преди да се заеме с проблема през март. Намесата му за сега доведе до изявление на Русия, че скоро ще представи доклад колко време ще отнемат „техническите поправки" на тръбопровода.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.