Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-04-2007

ПАРЛАМЕНТЪТ ИЗБРА КОМИСИЯТА ЗА ДОСИЕТАТА

След забавяне от два месеца и половина парламентът избра състава на комисията, която ще отваря архива на бившата Държавна сигурност и ще проверява за принадлежност към структурите й публични личности, съобщи Mediapool.

Сред първите проверявани от новата комисия са кандидатите за депутати в Европейския парламент.

Народните представители гласуваха поотделно кандидатурите за членове на органа. За председател на комисията със 138 гласа "за", 6 "против" и 14 "въздържал се" беше избран депутатът от Коалиция за България Евтим Костадинов. Това бе и предложението на вътрешната комисия.

Със 123 гласа "за", 7 "против" и 17 "въздържал се" за заместник-председател на комисията беше избран Орхан Исмаилов от ДПС, а за секретар - Румен Борисов от НДСВ със 131 гласа "за", трима "против" и 12 "въздържал се".

За членове на комисия бяха избрани Георги Георгиев, Татяна Кирякова и Апостол Димитров, номинирани от Коалиция за България, излъченият от НДСВ Тодор Трифонов, номинираната от БНС Екатерина Бончева и Валери Кацунов, предложен от ДСБ.

Депутатите от ОДС, "Атака" и независимият Марио Тагарински напуснаха залата и отказаха да гласуват.

Лидерът на СДС Петър Стоянов мотивира отказа от обсъждане на кандидатурите и гласуването им с тезата, че ОДС се отнася изключително сериозно към темата за досиетата и държи истината за тях да излезе наяве. Според Стоянов обаче подборът на номинации за членове на комисията е било фарс, в който СДС отказва да участва.

От името на "Атака" зам.-председателят й Павел Шопов заяви, че протестира срещу начина на формиране на комисията, в която липсват представители на всички парламентарни сили, включително и на "Атака".

Независимият депутат Марио Тагарински определи избора на членовете на комисията като опорочен.

Портал ЕВРОПА припомня, че през януари в България стартира гражданската инициатива „За чист Европейски парламент". Сред главните приоритети на кампанията е проверката и съобщаването на кандидатите за евродепутати, които са били служители или сътрудници на Държавна сигурност.

Междувременно вчера зам.-шефът на ПГ на БСП Татяна Дончева заяви, че БСП няма да вади от листата си за Европейския парламент кандидати, които са работили за бившата Държавна сигурност, съобщи Mediapool.

Законът за досиетата не съдържа лустрационни текстове и затова не се предвижда кандидатите или избраните за евродепутати да се оттеглят, ако се установи принадлежност към ДС, обясни Дончева. "Депутатите от левицата имаме позитивно отношение. Ние смятаме, че историята трябва да бъде известна, но никога не сме били дискриминатори по отношение на наши хора, които са били сътрудници или служители на бившите служби за сигурност", коментира Дончева.

Тя допълни, че в евролистата на БСП на челни места има такива хора и те са били оповестявани от предишната комисия "Андреев". Дончева не посочи кого визира, но допълни, че "в БСП няма драма с изваждането на досиетата" на светло.

Според Дончева разкритието на агентурно минало е проблем само за политиците от десните партии и за тях би имало последствия.

 

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.