Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-04-2007

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОПРОСТИ ИЗРАБОТВАНЕТО НА ПОЗИЦИИ ЗА ЕС

Решенията за позициите, които България ще отстоява при изработването на политиките на Европейския съюз, вече ще минават за обсъждане и одобрение през три вместо през четири институционални нива. Това предвижда приетото в четвъртък от правителството постановление за създаване и координация на националните позиции по въпросите на ЕС. Документът трябва да осигури опростяване на механизма за взимане на решения в тази сфера, съобщава "Дневник".

Най-ниското ниво за обсъждане на позиции ще се състои от 31 работни групи, всяка от които е пряко свързана с една от основните политики на ЕС. Сред тях са например "Разширяване на ЕС", "Защита на потребителите", "Гражданска защита" и др., обясни министър Калфин. Следващото ниво е междуведомственият Съвет по европейските въпроси, оглавен от ресорния министър Гергана Грънчарова. Органът ще е приемник на сегашния Съвет за координация и мониторинг към изпълнителната власт. Последната дума, както и досега, ще има Министерският съвет, но се предвижда той да обсъжда малък брой проблеми.

Звеното, което ще отпадне с промяната, е Съвет по европейска интеграция, в който участват премиерът и 12 министри. Досега позициите също се обсъждаха първо от работни групи, но те не бяха постоянно действащи. Според участници в процеса обаче практиката била тромава, често водела до забавяне или претупване на темите.

Ако работните групи вземат с консенсус решение за позицията на България по дадена политика на ЕС, тя ще се изпраща директно в Брюксел. При спор по нея дебатът ще се пренася в Съвета по европейски въпроси и ако трябва и от Министерския съвет, поясни Ивайло Калфин.

Позициите, приети от България, ще са преговорни спрямо ЕС, но в тях ще има така наречени червени линии, зад които България няма да може да отстъпва, посочва "Дневник". За подпомагането на представителството на България пред съдебните институции на ЕС се създава нов консултативен орган - Съвет за правна защита към Министерския съвет. Към кабинета ще има и ново звено по процесуална представителност, което ще следи дейността на Европейския съд в Люксембург. Там ще бъдат назначени нови 7 чиновници, а към Съвета по европейски въпроси ще бъдат назначени още 20 души, съобщи министър Грънчарова.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.