Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-04-2007

УКРАЙНА ТЪРСИ МЕЖДУНАРОДНА ПОМОЩ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА

Върховната рада (украинският парламент) се обърна към международни посредници за помощ в разрешаването на критичната ситуация в страната, съобщава Агенция „Фокус".

Руски депутати ще посетят Киев, за да помогнат на своите украински колеги да разрешат политическата криза в страната. Днес за Киев ще заминат 20 депутати от Държавната дума на Русия (долната камара на руския парламент) и също и руски политолози.

Вчера в Украйна пристигна заместник-председателят на Европейския парламент Марек Сивич, а късно снощи и бившият президент на Полша Александър Квашневски.

Европейският парламент може да изпрати свои депутати в Украйна, за да помогне за разрешаване на политическите спорове. Това е заявил председателят на делегацията на ЕП по връзките с Украйна Адриан Северин.
"Ако всички страни са съгласни да поискат нашето съдействие, ако ще имаме ясен мандат, аз няма да се поколебая и сам ще отида или ще формирам мисия за посещение в Украйна", заяви Северин.

Междувременно влиятелният вестник „Файненшъл Таймс" изказва становището, че Германия и Европейският съюз трябва да застанат на страната на украинския президент Виктор Юшченко, тъй като той може да бъде гарант за енергийната сигурност на ЕС.

Разпускането на украинския парламент е правилният път. Проруският премиер Виктор Янукович в последните месеци системно подриваше пълномощията на президента.

Изострянето на кризата повлече за ЕС известни последствия. Русия никога няма да се съгласи, външната политика и политиката за сигурността на Украйна да бъдат създадени по модела на неутралната Швеция и това още повече ще засили руската намеса във вътрешноукраинската борба за власт. На този фон, а също и като се вземе под внимание усилията на Москва за саботаж на проекта Набуко, независимия от Русия газопровод, който започва от Каспийския регион, ЕС трябва да може колкото се по-бързо да оцени стратегическото значение на Украйна и нейния президент Юшченко за минимизация на рисковете в областта на енергоснабдяването, коментира изданието, цитирано от "Фокус".

Президентът на Украйна Виктор Юшченко подписа указ, с който разпусна Върховната рада на 2 април, депутатите обявиха това решение за неконституционно и подадоха жалба в Конституционния съд на Украйна, които ще се "произнесе" по този казус на 17 април. На 10 април Юшченко предложи на премиера на страната Виктор Янукович компромисно решение, което все още се пази в тайна. Юшченко съобщи само, че датата на предсрочните парламентарни избори (27 май) може да бъде променена.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.