Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-04-2007

ЕС ПРАВИ СПИСЪК НА ЗАПОДОЗРЕНИТЕ В ТЕРОРИЗЪМ

Вътрешните и правосъдните министри на страните - членки на ЕС, се споразумяха в петък да създадат обща европейска мрежа за предупреждение и екстрадиция на лица, заподозрени в тероризъм, съобщи "Дневник". Мрежата ще съдържа база данни за лица от трети страни, които са били екстрадирани от една страна членка както за тероризъм, така и за действия, подбуждащи към дискриминация, омраза или насилие.

Според германския вътрешен министър Волфганф Шойбле и в момента съществува сигурна система за обмен на подобна информация между държавите, просто трябва да се интегрира по-добре. Той обясни, че решението е важно, тъй като ще позволи всяка страна да има достъп до тази база данни и по този начин да се гарантира по-добре общата сигурност. По думите му повечето членки имат и необходимата правна рамка, за да заработи по-добре системата. Той коментира още, че новата програма за предупреждение ще бъде допълнителен принос към Шенген, тъй като ще дава и нова информация към съществуващата вече шенгенска база данни.

Друго решение взето на съвета на вътрешните министри беше даването на повече правомощия на системата ФРОНТЕКС, за да се спре нелегалната имиграция от Африка. Това ще бъде направено със създаването на специални отряди за бърза намеса по границите. Очаква се те да бъдат одобрени от Европейския парламент до края на април, за да влязат в сила до края на германското председателство.

Отрядите ще бъдат съставени от експерти от всички страни и ще могат да се притичват на помощ на страна, която прецени, че границите й са под опасност от наплив на нелегални имигранти. Първоначално се очаква отрядът да бъде от 450 човека. Това, което страните членки предстои да направят обаче ,е да включат в законодателството си нормативно уреждане на полицейски служители "гости".

Друго решение по отношение на ФРОНТЕКС беше оборудването му да се централизира и да може да се прехвърля към дадена страна в момент на криза. До момента различните страни предлагат оборудване, но то не е все още зачислено. Засега са предложени 20 самолета, 30 хеликоптера и над 100 плавателни съда, посочва "Дневник".

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.