Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-04-2007

РУСИЯ И ЕС ОТНОВО НЕ МОЖАХА ДА ПОСТИГНАТ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПОЛСКОТО МЕСО

Русия и Европейският съюз отново не можаха да се разберат за отмяна на руското ембарго върху полското месо, като този път, изглежда, преговорите по въпроса окончателно са приключили, съобщава „Дневник".

Европейският комисар по здравеопазването Маркос Киприану и руският земеделски министър Алексей Гордеев преговаряха в продължение на два дни в кипърския курорт Лимасол, но не успяха да постигнат споразумение. Това е проблематично и за двете страни, тъй като Полша заради ембаргото налага вето на подписването на ново търговско споразумение между Москва и Брюксел, което ще регулира и енергийните доставки.

Ембаргото е в сила от ноември 2005 г., след като бяха заловени доставки от полски фирми, внасящи забранено в Русия индийско месо. През последния месец руски ветеринари извършиха редица проверки на място в Полша, а европейски експерти изготвиха документи, сочещи, че проблемите са отстранени. След срещата обаче на журналистически въпрос постигнато ли е споразумение Киприану беше лаконичен: "Не." Впоследствие той обясни, че според Брюксел, отчитайки направения прогрес, би трябвало да има резултат. "Нашите колеги от Русия чувстват, че трябва да бъдат направени още неща."

"Предложихме на представителите на ЕС съвместен план за действие, за да отстраним проблема. Нашата задача се състои в това да изчистим пазара си от недобросъвестни търговци, които допускат незаконна търговия с месо", пък коментира Гордеев след срещата, съобщи „Дневник". Според Киприану, въпреки че двете страни искат да решат проблема, е ясно, че имат много различен подход към решението. В края на миналата седмица Брюксел направи отстъпка пред Москва, като прие облекчен визов режим за руските граждани.

Провалът на срещата ще измени предвидения от Брюксел дневен ред. По план днес външните министри на страните членки и руският им колега Сергей Лавров трябваше да се срещнат в Люксембург, за да започнат обсъждането на пакта между ЕС и Русия. Освен енергетиката той засяга всякакви търговски и икономически взаимоотношения, както и темата за човешките права. Очакванията бяха споразумението да бъде подписано на срещата на върха на двете страни на 18 май. Това обаче едва ли ще стане, тъй като Полша не отстъпва от своето вето върху пакта.

Провалът беше прогнозиран от изявление на еврокомисаря по търговията Питър Манделсън в петък, който каза, че отношенията между ЕС и Русия са в най-лошия си период след края на студената война. По думите му и двете страни гледали с голямо недоверие една на друга. Менделсън обаче призова за включване на Русия в Световната търговска организация и задълбочаване на партньорството между Москва и Брюксел.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.