Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-04-2007

ОТКРИВАНЕ НА ПЛЕНАРНАТА СЕСИЯ НА ЕП В СТРАСБУРГ

При откриването на априлската пленарна сесия на Европейския Парламент в понеделник вечерта, председателят Ханс-Герт Пьотеринг остро осъди убийството на трима работника в турския град Малатия миналата седмица, съобщават от пресслужбата на ЕП. Той призова турските власти да поставят случая пред Съда. "Всички държави носят отговорността за защитата на религиозните малцинства", каза той.

Пьотеринг почете паметта на бившия президент Борис Елцин, който почина в понеделник.

Депутатите се съгласиха да отложат вота за доклада "Зелена книга относно исковете за вреди при нарушаване на антитръстовите правила на ЕО" до сряда. Също така решиха да отложат гласуването за доклада "Установяване на общи правила за предоставяне на основна информация относно паритетите на покупателна способност, както и за тяхното изчисление и разпространение".

Също така Парламентът взе решение да гласува през предстоящата допълнителна пленарна сесия в Брюксел на 8 и 9 май резолюцията за засилване на европейското законодателство в областта на информацията и консултацията с работниците.

През тази пленарна сесия - 23 -26 април, депутатите ще разгледат редица въпроси, сред които правата за интелектуална собственост и наказателни мерки. ЕП най-вероятно ще гласува за хармонизирането на националните мерки за борба с нарушаването на авторските права по време на пленарната сесия след като Комисията по правните въпроси подкрепи първата европейска директива, която цели да хармонизира наказателното право в държавите-членки в тази област. Сега предстои всички членове на ЕП да гласуват законодателството на първо четене в рамките на процедурата за съвместно решение. Ако ЕП и Съветът одобрят законодателството, директивата ще задължи държавите-членки да третират като престъпление международното нарушаване на правата за интелектуална собственост, извършвано с комерсиални цели. Текстът предлага многобройни мерки: от глоби до лишаване от свобода в зависимост от сериозността на престъплението.

Нови мерки за по-добра сигурност в гражданската авиация. Депутатите ще гласуват на второ четене по процедурата за съвместно решение нов регламент за общи правила за проверки, наблюдение, забранени предмети и други аспекти на сигурността на самолетите и летищата. Членовете на Комисията по транспорта предложиха много изменения към общата позиция на Съвета. Те настояват за стриктни правила за използването на ‘Sky Marshals' (въздушни полицаи) и носенето на оръжия на борда на самолетите. Относно решението на ЕК да забрани някои течности на борда на самолетите, депутатите искат тази практика да се прекрати след шест месеца.

Правила за лекарствените продукти за съвременно лечение. ЕП ще гласува на първо четене по процедурата за съвместно решение доклад за издаване на разрешения на лекарствени продукти за съвременно лечение.Така нареченото съвременно лечение включва генна терапия, соматична клетъчна терапия и тъканно инженерство. Този бързо развиващ се сектор се нуждае от нови и съгласувани правила за по-добър и по-безопасен достъп до съвременно лечение. В момента в ЕС не се издават специални разрешения за продукти на клетъчна и генна терапия, вместо това тези лекарства се третират като всички други. А за тъканното инжинерство няма законодателство. Затова в момента се работи върху нов регламент за създаване на централизирана процедура за издаване на разрешителни вместо настоящите 27 отделни процедури.

Оценка и управление на риска от наводнения. ЕП ще гласува на второ четене по процедурата за съвместно решение препоръка за директива относно оценката и управлението на риска от наводнения. През 2005 г. от катастрофалните наводнения загинаха 40 човека в Румъния, Германия, Швейцария и Австрия. Очакват се още наводнения и в бъдеще и затова Комисията по околната среда на ЕП иска от държавите-членки да въведат превантивни мерки.

Екипи за бърза гранична намеса. ЕП ще гласува за сформиране на екипи за бърза гранична намеса, които ще предоставят техническа и оперативна помощ при голям наплив от имигранти по външните граници на съюза. Депутатите ще гласуват доклада на първо четене по процедурата за съвместно решение. Предвид трудностите, пред които бяха изправени някои южни държави-членки, с масови вълни от имигранти по море, през 2005 г. Съветът поиска от Европейската комисия да предложи законодателство, с което да се създадат „екипи за бърза гранична намеса". Държавите-членки би трябвало да осигуряват средствата и членовете на тези екипи, които ще действат по спешност на границите на ЕС, но винаги в сътрудничество с европейската агенция Frontex.

Хърватия. Членовете на ЕП ще гласуват доклад за напредъка на Хърватия, който беше приет почти с единодушие от Комисията по външните работи (71 гласа „за" и 4 „въздържали се"). В текста се казва, че страната вече е постигнала значителен напредък. Необходими са допълнителни усилия при сътрудничеството с Международния наказателен съд за бивша Югославия (МНСБЮ), реформата на правосъдието и прехода към пазарна икономика.

Морска безопасност. Депутатите ще гласуват останалите пет от общо седемте доклада от така наречения "трети пакет за морска безопасност". Целта е да се създаде механизъм за защита от морски катастрофи и замърсяване. Депутатите приветстват законодателството, което предлага активна политика и правила за устойчива конкуренция за тези оператори, които спазват международните правила. Комисията по транспорта подкрепя предложението на ЕК, но предлага и много изменения. Пакетът се състои от седем доклада - два от тях вече бяха приети по време на сесията през март в Брюксел.

Отваряне на тарифните квоти за внос захар в България и Румъния до 2009 г. Депутатите ще гласуват доклад по процедурата за консултация, с който ще одобрят предложението на Европейската комисия за отваряне на тарифните квоти за внос на сурова тръстикова захар в България и Румъния за снабдяване на рафинерии през стопанските 2006/07, 2007/08 и 2008/09 години.

Трансатлантически отношения. Ключовият дебат по време на тази сесия ще се състои в сряда с представители на Съвета и Комисията във връзка с предтоящата на 30 април във Вашингтон среща между ЕС и САЩ. Сред основните теми ще бъдат и климатичните промени.

ХИВ/СПИН. Депутатите ще призоват с доклад за възобновяване на усилията за борба със СПИН не само в ЕС, но и в съседните държави, повече превантивни кампании и сексуално образование. В Западна Европа през 2006 г. са регистрирани 26,000 нови случая, двойно повече в сравнение с 1998 г. Положението е още по-лошо в съседните на ЕС държави - 270,00 нови случая през 2006 г. - 90 на сто от тях са регистрирани в Русия и Украйна.

ЕП ще гласува и доклад за спазването на човешките права през 2006 г. С доклада по собствена инициатива от Саймън Ковени (EНП-EД, Ирландия) членовете на Комисията по външните работи изразяват „разочарованието си от липсата на положителни резултати от процеса за освобождаване и осигуряване на справедлив процес за петте български медицински сестри и палестинския лекар, които са задържани и осъдени на смърт от либийския режим за умишлено заразяване на деца с вируса на СПИН, въз основа на признания, изтръгнати чрез брутално физическо мъчение." Те отбелязват, „че въпреки текущите усилия на Комисията за разрешаване на въпроса чрез водене на политически диалог и осигуряване на медицинско лечение на заразените деца, либийският режим остава все така упорит по отношение на делото и продължава да разпространява провокативни изявления в медиите." В тази връзка те настоятелно призовават Комисията „да преразгледа инструментите на политиката си спрямо Либия, така че да намери по-ефективен подход към бързото решаване на въпроса и да сложи край на осемте години агония и скандалното нарушаване на правата на човека."

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.