Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-04-2007

ЕП: ХЪРВАТИЯ Е ПОСТИГНАЛА БЪРЗ НАПРЕДЪК, НО ВСЕ ОЩЕ СА НЕОБХОДИМИ УСИЛИЯ

Европейският парламент одобри доклад за Хърватия, в който се казва, че страната е постигнала значителен напредък. Необходими са допълнителни усилия при сътрудничеството с Международния наказателен съд за бивша Югославия, реформата на правосъдието и прехода към пазарна икономика, съобщава Netinfo.

Депутатите считат, че до 2008 г. е необходимо да се преразгледа институционалната рамка на ЕС във връзка с членството на Хърватия. Членовете на ЕП „поздравяват хърватските власти за бързия напредък, постигнат до този момент в преговорите за присъединяване, и по-специално за приемането на ключови законови актове в особено важни области като държавната и съдебна администрация и антикорупционната политика."

Депутатите подчертават, че Договорът от Ница не предоставя подходяща основа за бъдещи разширявания в тази връзка най-късно до края на 2008 г. този въпрос трябва да се разреши. Докладът по собствена инициатива с автор Ханес Свобода приканва Хърватия най-накрая да ратифицира Протокола от Киото изцяло да спазва и прилага международните документи като Конвенцията от Аархус.

Депутатите припомнят на хърватските власти, че наличието на отворена и конкурентноспособна пазарна икономика е едно от основните изисквания за членство в ЕС. Затова Хърватия трябва по-сериозно и бързо да изпълни съгласуваните цели за продажба на миноритарните и мажоритарните държавни дялове в дружествата, както и за намаление на държавните субсидии и по-специално тези в корабостроителния и стоманодобивния отрасли. Депутатите искат от Хърватия да разреши, като приложи изцяло и целесъобразно съществуващите процедури, придобиването на недвижима собственост от граждани на ЕС.

Според депутатите всички институции и партии на Хърватия трябва да действат против имиджа на МНСБЮ в обществото като враждебна институция и да разясняват ролята, която наказателният съд играе при преследването на престъпления, извършени срещу хърватски цивилни лица.

Те са загрижени от предложението на правителството да поеме разходите за защита на армейските генерали и неговото искане да действа в качеството на amicus curiae по делата, които се водят в Международния наказателен съд за бивша Югославия (МНСБЮ).

Продължаващото предубеждение сред някои съдебни служители спрямо лицата от нехърватски произход и недостатъчната защита на свидетелите срещу заплахи.

ЕП приканва настоятелно по-специално правителствата на Хърватия и Словения да използват всички възможности за постигане на споразумение по всички неразрешени гранични въпроси, като вземат предвид постигнатите досега споразумения и заключенията на Европейския съвет да се въздържат от всякакво едностранно действие, което може да подкопае подобно споразумение.

Освен това европейските депутати изразяват безпокойство от спадащата обществена подкрепа в Хърватия за членството на страната в ЕС. Те поздравяват правителството и опозицията, че обединяват усилията си при разясняването на икономическите, политическите, социалните и културните предимства от присъединяването, посочва Netinfo.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.