Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-05-2007

ЕС ПРЕДПРИЕМА ДЕЙСТВИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Европейската комисия прие информационно съобщение, с цел да идентифицира ползите от технологиите за повишаване защитата на личната информация и да изложи целите си в тази посока, които ще бъдат постигнати чрез редица конкретни действия в подкрепа на развитието на тези технологии и употребата им от длъжностните лица и потребителите, съобщава News.bg.

Развитието на информационните и комуникационните технологии постоянно предлага нови услуги, които подобряват качеството на живота. Заедно с тези ползи, обаче, се появяват и нови рискове, като кражба на лична информация, дискриминационно профилиране, постоянно наблюдение или измами, посочват от Комисията.

Заместник-председателят на Комисията и комисар по Франко Фратини, комисар по правосъдието и сигурността, подчерта, че: "За да гарантира, че нарушенията на законите за защита на информацията и на правата на личността са не само забранени и подлежащи на санкции, но и по-трудни в техническо отношение, Комисията предлага пакет от действия, насочени към развитието и насърчаването на употребата на технологии за повишаване защитата на личната информация".

Вивиан Рединг, комисар по информационната сфера и медиите, добави "Онлайн услугите осигуряват много ползи и удобства за гражданите и огромни конкурентни предимства за европейските бизнеси. Но за да се развиват тези услуги в широк мащаб и за да спомагат за развитието на европейската икономика, хората трябва да имат достатъчно увереност, че тяхната лична информация и законните им бизнес интереси се пазят по съответния начин".

Използването на технологиите за повишаване защитата на личната информация могат да спомогнат за проектирането на информационни и комуникационни системи и услуги по начин, който минимизира събирането и използването на лична информация и улеснява спазването на законите за защита на информацията.

Използването на тези технологии трябва да затрудни нарушаването на законите за защита на информацията и/или да спомогне за разкриването на тези нарушения, оказвайки следоветелно положително влияние върху доверието на потребителите, и особено в доверието в киберпространството, без да се намалява функционалността на съответната информационна система.

Съобщението на Комисията отразява ползите от технологиите за повишаване защитата на личната информация, представя целите на Комисията в посока към насърчаване на тези технологии и предлага ясни действия за постигането на тези цели в бъдеще чрез подкрепата на развитието на технологиите за повишаване защитата на личната информация и тяхното използване от длъжностните лица и потребителите.

За постигането на целта за повишаване нивото на защитата на личността и информацията в Общността, Комисията възнамерява да идентифицира ясно нуждите и технологичните изисквания на технологиите за повишаване защитата на личната информация и да стимулира развитието на тези технологии (особено чрез проекти за научни изследвания и технологично развитие и чрез широкомащабни пилотни демонстрации) и тяхната употреба от индустрията и публичните власти, като тук се има предвид множество участници, включително службите на Комисиятаа, националните власти, индустрията и потребителите.

Целта е да се създаде основата за даващи права на потребителите услуги за защита на личността, които преодоляват законовите и техническите различия в Европа чрез обществено-частни партньорства.

За гарантиране на спазването на съответните стандарти за защита на личната информация чрез технологиите за повишаване защитата на личната информация се предвиждат стандартизация и координация на националните разпоредби за мерките за безопасност при обработка на информация, посочва News.bg.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.