Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-05-2007

ЕП ИЗБРА ДОКЛАДЧИК ЗА НАПРЕДЪКА НА ТУРЦИЯ В ЕВРОИНТЕГРАЦИЯТА

Холандският депутат в Европейския парламент Риа Оомен-Руйтен от групата на Европейската народна партия бе определена за докладчик на парламента по приемането на Турция в Европейския съюз, съобщи „Дневник".

Задачата й е подобна на изпълняваната от бившия вече докладчик за България в Европейския парламент Джефри ван Орден - да изготвя годишни доклади за напредъка на Турция по пътя й към членство в Европейския съюз.

След определянето й на тази длъжност Риа Оомен-Руйтен заяви, че според нея ключовият момент за Турция е да покаже "пълна подкрепа за европейските основни ценности, сред тях демокрацията, върховенството на закона и защитата на правата на човека".

"Политическите критерии от Копенхаген за членство в Европейския съюз трябва да бъдат спазвани напълно. Необходими са реформи в Турция, както и адаптация на турското законодателство с европейското, необходимо е също прилагане на новоприетите закони", смята тя.

След избирането й за докладчик по Турция тя посочи, че последните политически развития в тази страна показват "усилие да се върви по пътя на демокрацията".

И в същото време изтъкна: "Въпреки това Турция далеч не е готова да влезе в Европейския съюз. Религиозни малцинства, като тези на християните и алевитите, все още не разполагат с пълни права. Трябва да има също така напредък по много други въпроси като положението в Кипър, кюрдския проблем и свободата на словото".

Риа Оомен-Руйтен е председател на делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия и член на Комисията по външни работи. Тя е и Дама на Ордена на нидерландския лъв, съобщава „Дневник".

Вчера еврокомисарят по разширяването Оли Рен призова ЕС да бъде "справедлив" с Турция и "да си държи на думата", дадена на Анкара.Той изрази становището си по време на среща с представителите на външната комисия на Европейския парламент, съобщи Netinfo.

Рен за пореден път подчерта това, в понеделник, ден след избирането на Никола Саркози, който е против това присъединяване, за президент на Франция.

На въпрос за влиянието на избирането на Саркози за държавен глава върху шансовете за присъединяване на Турция, Рен отговори, че ЕС трябва да бъде справедлив и безкомпромисен.

"Това означава, че трябва да държим на думата си относно перспективата за присъединяване на страната. В същото време обаче трябва да сме безкомпромисни, което значи, че Турция трябва да изпълни точно всички критерии, изисквани от ЕС за да стане член", подчерта Рен пред комисията по външните работи в ЕП.

В неделя председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу предупреди, че всяка страна-членка ще трябва да поеме последствията от действията си, ако промени отношението си към разширяването.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.