Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-05-2007

ЗАКЛЮЧЕНИЯ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ЕКОФИН В БРЮКСЕЛ

Министърът на финансите Пламен Орешарски взе участие в поредното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, което се проведе в Брюксел, Белгия, съобщават от министерството на финансите.

На заседанието на ЕКОФИН беше представен от страна на Европейската комисия предварителният общ проектобюджет за 2008 г. За първи път в проектобюджет на Общността в разходната част превес имат политики, свързани с приоритетите на Лисабонската стратегия, като селскостопанските политики остават на второ място. Според графика за бюджетната процедура за 2008 г. обсъждането на предварителния бюджет ще започне на заседание на Бюджетен комитет към Съвета на ЕС. България подкрепя изготвяне на бюджет за 2008 г., който да осигури достатъчно ресурси за ефективно и ефикасно изпълнение на политиките на ЕС и който следва да бъде базиран на Финансовата рамка за 2007 - 2013 г, посочват от МФ.

Съветът прие и проектозаключенията на Съвета по съответната Бяла книга, изготвена от Комисията, като обсъди и бъдещите действия в тази посока. Бялата книга по усилването на рамката на единния пазар за инвестиционни фондове предвижда въвеждането на определени поправки към Директива 85/611/ЕИО регулиращи дейността на Предприятията за колективно инвестиране в прехвърляеми ценни книжа(UCITS). Бялата книга също така поставя ударение върху нуждата от допълнителни стъпки за регулирането на ниво ЕС на нехармонизираните инвестиционни фондове, които не са приложили в употреба единният европейски паспорт. България подкрепя изготвянето на поправка по тази Директива, но улесняването на трансгранични сливания на фондове трябва да бъде извършено като се вземат под внимание всички аспекти на ценовата ефективност и данъчните последствия от подобни сливания, съобщават от МФ. Българските инвестиционни фондове не са достатъчно големи и финансово силни като европейските и допълните разходи по сливанията представляват конкурентен недостатък за тях.

Членовете на ЕКОФИН приеха и заключения на Съвета относно Застаряване на населението и финансови пазари въз основа на доклад на Комитета по финансови услуги. България подкрепя представените основни изводи на доклада на КФУ относно нарастващото значение на застаряването на населението върху националните бюджети посредством увеличаващите се разходи за здравеопазване, значимостта на институционалните инвеститори и необходимостта от по-добър контрол на състава на рисковите портфейли на домакинствата. В доклада също така е отбелязано, че от първостепенна важност за неутрализиране на отрицателните последици от застаряването на населението са стандартите за консултиране и обслужване на клиенти.

Министрите на финансите на държавите-членки обсъдиха и предложението на Комисията за проект на Директива на Съвета относно данъците, свързани с пътническите автомобили. Във връзка с проекта на директива, България провежда консултации с всички заинтересовани страни, но следва да се има предвид, че на този етап страната не е против премахването на регистрационния данък, защото към настоящия момент в България такъв данък не се прилага. Все пак въвеждането на система за възстановяване на регистрационен данък и годишен данък за движение на автомобилите би спомогнало за избягване на двойното данъчно облагане, но в същото време следва да се отбележи, че системата трябва да бъде лесна за прилагане и да не води до увеличаване на административните разходи, имайки предвид, че в България данъкът върху превозните средства се администрира от общините и отива в приход на техните бюджети.

Междувремено Европейската комисия приветства напредъка на Европейския съвет на министрите за постигане на политическо споразумение относно въвеждането на общоевропейски електронни митници. Страните - членки се споразумяха след дълги дискусии за следващите стъпки към изграждането на електронна среда за митниците. Държавите членки и Комисията подкрепят поетапния подход, при който електронните системи ще бъдат внедрявани в няколко фази. Сега компромисното споразумение трябва да бъде потвърдено от Европейския Парламент на второ четене, което ще се състои през следващите месеци, съобщиха от ЕК.

"Много съм доволен, че успяхме да постигнем споразумение в Съвета, благодарение на усилията на Финландското и Германското председателства, положени в дискусиите.

Искам да приканя Европейския парламент да започне второ четене възможно най-скоро, за да се стигне бързо до финално решение", заяви Ласло Ковач, европейски комисар по данъчното облагане и митниците.

"Ангажиментът, поет от Комисията и държавите членки, проправя пътя за изграждане на електронна среда за митниците, която ще улесни комуникациите между търговците и митниците и позволява по-бързия и по-добър обмен на информация между европейските митнически власти. Общоевропейските електронни митници ще повишат конкурентността на компаниите, които правят бизнес в Европа, ще намалят разходите им и ще повишат сигурността на европейските граници".

 




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.