Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-05-2007

ПЛЕНАРНА СЕСИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Поредната пленарна сесия на Европейския парламент се състои на 9 и 10 май в Брюксел. Председателят на ЕП Хонс-Герт Пьотеринг ще открие пленарната сесия в 16,00 часа местно време днес. Преди това в 15,00 часа г-н Пьотеринг ще приветства 13 носители на Нобеловата награда в пленарна зала, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Дeбатът и гласуването за роуминга са отложени заради продължаващите преговори между трите европейски институции. Първа точка от дневния ред ще бъде предстоящата среща на върха Русия-ЕС на 18 май в Самара. Най-вероятно една от централните теми ще бъде дискусията между ЕС, Естония и Русия. ЕП ще гласува и резолюция по този въпрос.

ЕП ще гласува предложението за акцизните ставки за алкохола. ЕП ще гласува предложението на Комисията по икономическите и парични въпроси за премахване на минималните акцизни ставки за алкохолните напитки. Вместо това членовете на парламентарната комисия предлагат държавите-членки да приемат кодекс на поведение, който да ги насърчава да работят за постигане на средни за ЕС ставки.

Призив за хармонизиране на целите на външната политика с желанията на гражданите. Европейският съюз трябва да хармонизира целите си в областта на външната политика с желанията на гражданите, се казва в доклад, приет от Комисията по външни работи, който ще бъде гласуван на 10 май в Брюксел от целия Парламент. Текстът подчертава необходимостта от вътрешни действия, като например прилагане на някои мерки, предложени от Конституционния договор с цел единен европейски глас в международните въпроси.

Евратом остава „цялостна и последователна правна рамка" за ядрената енергетика в ЕС. Договорът за Европейската атомна и енергийна общност Евратом, който беше подписан преди 50 години на 25 март 1957 г. продължава да „предлага цялостна и последователна правна рамка за използване на ядрена енергия в Европа при безопасни условия за благото на всички държави-членки," се казва в доклад на Комисията по промишлеността, който ще бъде гласуван от ЕП по време на предстоящата сесия.

Обществени услуги за пътнически превоз с железопътен и автомобилен транспорт. ЕП ще гласува на второ четене нови правила за обществените услуги за пътнически превоз с железопътен и автомобилен транспорт с цел постигането на баланс при възлагането на договори за обществени услуги между обществения и частния сектор.

По-голям избор за размери на опаковките за купувачите. ЕП ще гласува на второ четене предложението за дерегулиране на размерите на предварително опакованите продукти. Ако това законодателство се приеме много продукти, които се използват ежедневно, ще може да се продават в повече размери.

Временна комисия по промяната на климата. По време на миналата пленарна сесия в Страсбург ЕП създаде временна комисия по промяна на климата. Мандатът на комисията ще е една година, а членовете й ще са 60. На 10 май ЕП ще гласува състава на новата временна комисия.

В четвъртък, 10 май, заседанието на ЕП започва в 10 часа с дебат за три доклада за регионалната политика за жилищата, структурните политики и иновативните възможности на ЕС:

Европейско финансиране за по-добри жилища. Липсата на прилични жилища на достъпни цени, влияе директно върху живота на гражданите, ограничавайки възможностите им за социална интеграция и мобилност, както в градските, така и в селските зони. Обаче съществува финансиране от ЕС, което може да помогне например за подобряване на сигурността и ефикасната употреба на вода и енергия. Новите държави-членки могат да се възползват това финансиране, но и старите държави-членки трябва да разгледат тази възможност. Това се твърди в доклад по собствена инициатива от алфонсо Андриа (АЛДЕ, Италия).

Максимизиране на въздействието на политиката за сближаване. Докладът по собствена инициатива на Франциска Агилар (ПЕС, Испания) съдържа препоръки за максимизирането на икономическото и социално въздействие на политиката за сближаване в европейските региони.

Приносът на бъдещата регионална политика към иновативните възможности на ЕС. Регионалната политика може да допринесе за иновативните възможности на ЕС чрез еднакви възможности за достъп на всички граждани до образование на всички нива, евтин интернет достъп до информация, гарантиране на зачитане на интелектуалните права и изграждане на трансгранични и трансрегионални връзки между промишлеността, стопанските среди, научноизследователските и финансовите кръгове.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.