Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2007

НЕ ОЧАКВАМЕ „ЧУДЕСА” СЛЕД СРЕЩАТА ПЕТКОВ-ВЕЛЧЕВ-ФРАТИНИ ДОВЕЧЕРА

Едва ли нещо фундаментално ще бъде казано пред пресата след тазвечершната среща в Брюксел между вътрешния ни министър, главния прокурор и еврокомисаря по правосъдието, коментираха източници на Портал ЕВРОПА в Европейската комисия.

Визитата е по инициатива на българската страна, уточнява източник на БТА в Еврокомисията, цитиран днес от вестник "Сега".

Срещата, на която ще присъства и генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей, е насрочена за 19 часа брюкселско време. Час по-късно е планиран брифинг. Това уточниха пред Портал ЕВРОПА от кабинетите на Франко Фратини - еврокомисаря по правосъдието - и на Катрин Дей. Същевременно в сайта на ЕК като начало на срещата е посочено - 20 часа.

Източниците на Портал ЕВРОПА в Брюксел припомниха, че Катрин Дей вече е информирана от посланици на страните-членки на ЕС за „ски-ваканцията" на Фратини в България. „Самият еврокомисар никога не е отричал за карането на ски с  български министър, той публично обяви, че в посещението е имало много работа и малко почивка", поясниха анализаторите ни.

Според тях г-жа Дей намира, че Франко Фратини е „в твърде голяма близост" с властите в България, за да може да наблюдава напредъка на страната ни достатъчно безпристрастно.

Функцията на генералния секретариат на ЕК е „да се помага на Европа да изпълнява обещанията си", както е написано на сайта на институцията - „чрез подпомагане на всекидневната работа на ЕК да се убедим, че европейските закони се прилагат правилно". Ролята на генералния секретар е „да осигурява цялостната кохерентност на работата на Комисията - както при формулирането на нови политики, както и при прилагането им в другите европейски институции". Припомняме, че в генералния секретариат работят близо 600 служители и се отчитат директно на председателя Барозо.

Според източниците на Портал ЕВРОПА е малко вероятно на срещата довечера да бъде обсъждан въпросът с евентуалните „компрометиращи снимки", на които според някои медийни публикации бил фотографиран самият еврокомисар по времето на посещението му в България. Сред темите на разговора щял обаче да бъде въпросът с българската покана за изпращане на евроексперт, който да наблюдава хода на разследването у нас на корупционния скандал.

От кабинетите на Франко Фратини и на Катрин Дей отказаха да съобщят пред Портал ЕВРОПА какъв ще бъде дневният ред на предстоящата среща.

„Каквито и да са въпросите, които ще се обсъждат, едва ли те ще бъдат оповестени пред медиите на планирания брифинг след срещата довечера", смятат чуждестранни журналисти в Брюксел, с които Портал ЕВРОПА разговаря.

Междувременно преди дни говорителят на Фратини - Фрисо Роскам-Абинг - изрази „сериозната тревога" на еврокомисаря по правосъдието от това, Румъния да не се изправи пред политическа и институционална нестабилност. Коментарът бе направен във връзка с призива на румънския министър на правосъдието Тудор Кюариу за уволнение на прокурор, натоварен с разследване на случаи на корупция по най-висшите властови етажи в северната ни съседка.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.