Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2007

ФРАТИНИ, ПЕТКОВ, ВЕЛЧЕВ - БРИФИНГ В БРЮКСЕЛ

Остава неясно дали ЕК ще изпрати наблюдаващ експерт по корупционния скандал у нас - това се разбра, след като еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини, българският вътрешен министър Румен Петков и главният прокурор Борис Велчев дадоха пресконференция след вечерната си среща в кабинета на Фратини в Брюксел. От българска страна е присъствал и заместникът на Петков - Бойко Коцев.

И Борис Велчев, и Румен Петков дадоха да се разбере, че за България не е от особено значение дали в крайна сметка ще бъде пратен експерт - предаде кореспондент на ХОРИЗОНТ.

На брифинга в Комисията не е бил даден еднозначен отговор ще има ли европратеник у нас. Българските представители, обобщава БНР, са казали, че въпросният експерт "не е нужен за алиби, а в името на максималната прозрачност".

Както съобщи Портал ЕВРОПА още в ранния следобед днес, едва ли нещо фундаментално ще бъде казано пред пресата след срещата. Това коментираха наши източници в Европейската комисия.

Според "Дарик"-радио обаче, Брюксел няма да се намеси по никакъв начин в разрешаването на кризата, разразила се в правителствените среди в България в последните дни, нито с оперативна, нито с консултативна помощ. Ще бъде засилено сътрудничеството и размяната на информация, но всички действия, свързани с разследванията, ще останат в рамките на вътрешните работи на България. 

По думите на главния прокурор Велчев, проверката по скандала щяла да завърши до месец.

Докладът на ЕК за България ще бъде представен на 27 юни - датата оповести Фратини на брифинга. Фратини заяви, че очаква той да отчете многото, което е постигнато у нас. Гордея се, че съм смятан за приятел на България, каза още Франко Фратини, допълвайки, че няма причини да се оправдава за доброто си отношения към която и да е страна-членка на ЕС - допълва БНР, цитирано от "Фокус".

"Дарик" пише, че на пресконференцията в Брюксел се е разбрало, че докладът щял да бъде положителен за България. "Прогрес и положителни резултати в борбата с корупцията нарече Фратини последните противоречиви събития в страната ни" - сочи радиото.

Междувременно Националното радио предаде, че Европейската комисия е отговорила на изпратеното миналата седмица от Петков и Велчев питаме към Комисията, която да изпрати съдебен експерт във връзка със скандала. Отговорът е подписан от генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей.

Тя, както Портал ЕВРОПА писа още по обяд, също присъства на срещата в кабинета на Фратини тази вечер. 

Преди да отговоря окончателно на вашето предложение, съдържащо се в писмото ви, бих била благодарна да получа допълнителни разяснения за обсега на предложението, пише генералният секретар на Европейската комисия, цитирана от news.bg.

Комисията се интересува например, дали правителството на България проявява интерес към получаване на допълнителна експертиза по някои общи и систематични аспекти в справянето с корупцията? Или се предлага да се проследяват по-детайлно отделни случаи, но все пак в общия контекст на мисията експерти (на ЕК в България) през април, са някои от въпросите, по които генералният секретар на ЕК би искала да получи разяснения. Накрая г-жа Катрин Дей уверява, че ще бъде "изключително благодарна за всяка допълнителна подробност" във връзка с "възможното изпращане" (на експерт), както се иска в писмото.

Електронното издание Mediapool коментира - вместо отговор на искането за изпращане на евроексперт във връзка с разследването на мегаскандала по върховете на изпълнителната и съдебната власт у нас, Европейската комисия (ЕК) дипломатично пита София защо не може да се справи с корупцията.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.