Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-05-2007

ЕС ИЗМЪКВА АМРЕНИЯ ОТ ПРЕГРЪДКАТА НА РУСИЯ

Армения се опитва да намали зависимостта си от Русия чрез предпазливо сближаване с ЕС, коментира Дойче веле, цитирано от news.bg. Страната се радва на взаимност от страна на общността. ЕС се опитва да се ангажира по-засилено в Южен Кавказ, не просто за да създаде там пръстен от приятелски нации, но и за да допринесе за стабилизацията на самия регион.

Към това спада стабилизирането на Нагорни Карабах - конфликтния регион между Армения и Азербайджан. Това е нужно и от гледна точка на енергийната политика, в която на Азербайджан се полага ключова роля за бъдещото снабдяване на Европа с енергоносители.

Страната се пресича от петролопровод и паралелен газопровод, водещи от Баку през Грузия към Турция. Трасе, което заобикаля Русия и ако бъде удължено до Европа, след години би могло да увеличи значително европейската независимост от руска енергия и най-вече от газ.

Спорът за Нагорни Карабах - е основният нерешен въпрос, утежняващ външната политика и политиката за сигурност в региона, който има своето отрицателно влияние и върху вътрешната политика и икономиката на Армения. Тъкмо този кардинален въпрос продължава да придържа Армения в сферата на руското влияние.

Споразумението за примирие от 1994 г. прекрати военните действия, но не и политическия конфликт между Армения и Азербайджан. Азербайджан настоява да и бъде върната областта, населена предимно с арменци, и затвори границите си към Армения. Същото стори и турският съюзник на Баку. Изолираната и икономически тежко засегната Армения се облегна на руската помощ и стана член на съвместната организация за отбрана, създадена през 1992 година от няколко държави от ОНД.

Членството на страната се изплаща чрез руски доставки на оръжие на преференциални цени. Само по този начин Армения е в състояние да отговори подобаващо на въоръжаването в един икономически замогнал се Азербайджан. От Баку напомнят от време на време, че военната опция за връщането на Нагорни Карабах не е окончателно изоставена, в случай, че международната посредническа група на ОССЕ, която от повече от десетилетие се занимава с въпроса, не покаже успех.

Затварянето на границите към Армения, не остави на Ереван никакви други възможности, освен икономически да се обвърже с Русия. Русия обаче не отпускаше нищо безвъзмездно. За погасяване на дълговете си, Армения беше принудена да отстъпи на руски държавни компании пет свои предприятия от и без друго малката си и слаба икономика. Сред тях е и една фирма за индустриални компютри. Очакванията, че руснаците ще инвестират в тези предприятия, се оказаха измамни, фирмите бяха ликвидирани.

За да отговори на унищожителните искания на „Газпром" за двойни повишения на цените на газа, Армения беше принудена да продаде на руснаците една електроцентрала с цел да субсидира цените на суровината за населението и местната индустрия. Цялата мрежа за газ и електроенергия междувременно се намира в руски ръце, което кара представители на арменската опозиция да настояват за повече независимост от Москва.

Усилията на страната, да балансира външната си политика, се подкрепят и от новата европейска стратегия за добросъседство. Армения е получила през последните години над 100 милиона евро - парите са предназначени за модернизиране на инфраструктурата и за множество проекти, подкрепящи реформите в страната. ЕС също смята да помогне, поне Турция да отвори границите си към Армения, като по този начин до известна степен намали блокадата на външноикономическите отношения към запада.

Русия не може да предложи подобно нещо на арменците, а ЕС притежава необходимият лост за да "убеди"Турция. Още отсега Европейският парламент готви резолюция, в която апелира към Турция да отвори границата си.

Освен това ЕС се ползва в Армения с по-добър имидж от военната свърхсила Америка, чието присъствие в Южен Кавказ предизвиква тревожни реакции у руснаците. Ако европейските "сметки" излязат прави, отварянето на турско-арменската граница - според специалисти - бързо ще докара оживление на арменската икономика. Възможността, благодарение на този фактор, страната да се освободи от руската зависимост, става многократно по-реална - се казва още в новината на news.bg.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.