Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-05-2007

ПОДНОВЯВАНЕТО НА ПРЕГОВОРИТЕ С ЕС Е ПРИОРИТЕТ НА НОВОТО СРЪБСКО ПРАВИТЕЛСТВО

Президентът на Сърбия Борис Тадич и премиерът Воислав Кощуница заявиха, че подновяването на преговорите за стабилизация и асоцииране с ЕС е една от най-важните задачи на новото правителство, така че Сърбия да може да получи статут на кандидат за членство в ЕС до края на 2008 г., съобщава Netinfo.

Тадич и Кощуница подчертаха, че новото демократично правителство трябва да работи в служба на гражданите, постигайки по-добър стандарт за всички, провеждайки активна политика, която ще укрепи икономиката на страната, съобщи пресслужбата на президента, цитирана от агенцията.

Двамата отново заявиха, че е важно програмата на правителството на Сърбия да се основава на петте основни принципа - запазване на суверенитета и териториалната цялост на Сърбия, приключване на сътрудничеството с Трибунала в Хага, създаване на условия за по-добър живот, продължаване на евроинтеграцията и борба с организираната престъпност и корупцията. Тадич прие Кощуница и членовете на сръбското правителство и им пожела успешна работа.

Междувременно американският заместник държавен секретар Даниел Фрийд заяви, че Сърбия вече никога няма да управлява Косово и Вашингтон настоява на позицията си, че наблюдавана независимост за Косово в рамките на плана на Марти Ахтисаари е най-доброто решение за всички страни и гарант за регионалната стабилност.

Косово е сложен проблем, по който държавният секретар Кондолиза Райс разговаря с руските си домакини при неотдавнашното си посещение, подчерта Фрийд в интервю за ВВС.

"Това е труден въпрос - никой не е доволен от новосъздалата се ситуация. Никой не е доволен и от това, че бивша Югославия се разпадна по начина, по който това стана, но трябва да приемем реалността такава, каквато е, а не такава, каквато бихме желали да бъде. Сърбия вече никога няма да управлява Косово", подчерта американският дипломат, цитиран от Netinfo.

"Въпросът, който се поставя е дали на гражданите на Косово трябва да се разреши сами да управляват областта. Струва ми, че и това трябва да направим, но известно време това ще трябва да функционира под международен контрол с цел да се помогне на косовските сърби да си осигурят бъдеще", добави той.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.